Hrana i zdravlje

Sve manje tinejdžera konzumira marihuanu nakon legalizacije u SAD-u

Dugo se pretpostavljalo da su industrije alkohola i duvanskih proizvoda protivnici rasprostranjene legalizacije marihuane, jer bi dostupnost legalne marihuane mogla smanjiti njihovo tržišno učešće.

Novo istraživanje provedeno u SAD-u potkrepljuje tu teoriju jer je interes za alkohol smanjen nakon legalizacije marihuane u pojedinim američkim saveznim državama. Ipak, iz još uvijek nepoznatih razloga prodaja duvanskih proizvoa porasla je u isto vrijeme kada je prodaja alkohola pala.

Koristeći podatke vodećeg web portala sa sjedištem u SAD-u, istraživači s Univerziteta Terry College u Georgiji pokušali su bolje razumjeti kako legalizacija marihuane utiče na različita tržišta. Rezultati istraživanja pokazali su da je online pretraživanje alkohola palo za 11 posto nakon legalizacije marihuane, dok su duvanski proizvodi pretraživani 8 procenata više.

Čini se da industrija alkohola ima valjane razloge za zabrinutost zbog legalalizacije marihuane i možda će trebati kreativne strategije kako bi izbjegla pad prodaje na tržištu”, rekao je Pengyuan Wang, koautor ovog istraživanja.

Osim toga, nakon legalizacije marihuane u rekreativne svrhe odrasle osobe pretraživale su marihuanu 18 puta više, dok su mladi starosti od 19 i manje godina neznatno smanjili pretraživanje marihuane na internetu.

“Šira javnost bila je zabrinuta zbog legalizacije marihuane u rekreativne svrhe, ali čini se da zbog tog poteza tinejdžeri gube interes za korištenje marihuane”, naveli su istraživači.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Informs Marketing Science

Slične objave

Vježbe za vjenčanje prilagodite haljini: Iskoraci za kratku, čučnjevi za sirenu

Igor Mudrinić

Evo koliko trebate vježbati da biste potrošili jedan hamburger ili limenku soka

Igor Mudrinić

Naučnici otkrivaju: Da li je zdravo jesti suhomesnate proizvode?

J K

Ostavite komentar