Svijet Vijesti

Rekordna zapljena slonovače vrijedne 13 miliona dolara

Singapurske vlasti zaplenile su 8,8 tona slonovače. Ovaj grad-država smatra se tranzitnim mestom za ilegalnu trgovinu divljim životinjama.

Singapurske vlasti zaplenile su 8,8 tona slonovače. Ovaj grad-država smatra se tranzitnim mestom za ilegalnu trgovinu divljim životinjama.

Zvaničnici su saopštili da je ovo rekordna količina zaplenjene slonovače. Procenjuje se da slonovača vredi 12.9 miliona dolara, potiče od skoro 300 afričkih slonova, a bila je na putu za Vijetnam iz Demokratske Republike Kongo, prenosi Rojters.

Tokom akcije zaplenjeno je i 11,9 tona krljušti pangolina u vrednosti od 35,7 miliona dolara, što je količina za koju je potrbno ubiti skoro 2.000 pangolina. Pangolin, mravojed prekriven krljušti, jedan je od sisara kojima se najviše trguje u svetu. Njegovo meso je u Vijetnamu i Kini delikates, a krljušt se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, iako naučnici osporavaju njena lekovita svojstva. Singapurski zvaničnici su naveli da će krljušt pangolina i slonovača biti uništeni kako ne bi ponovo dospeli na tržište i dodali da je zaplena usledila posle dojave iz kineske carinske službe.

Najvećom zaplenom u istoriji smatra se ona u Vijtnamu u martu, kada je zaplenjeno 9,1 tona slonovače.

Poslednjih meseci bilo je i zaplena rogova nosoroga u Singapuru, Hongkongu i Vijetnamu. “Singapur je uvek bio nenamerno umešan u globalnu trgovinu slonovačom zbog globalne povezanosti, kao i zbog postojanja malog domaćeg tržišta na kojem je pre 1990-ih slonovača mogla da se legalno proda”, rekao je portparol singapurskog Fonda za priprodu Kim Stengert. On je dodao da učestalost velikih zaplena predstavlja jak dokaz da iza trgovine divljim životinjama stoji organizovani kriminal.

Izvor: Tanjug

Slične objave

Mladić (17) izboden nožem, ranio ga dvije godine stariji muškarac

D V

Kako je policija privela senatora Srpske u policiju

M.

Orban: Ukoliko Merkel ode u Evropi će nastati politički vakum

M.

Ostavite komentar