Republika Srpska / BiH Vijesti

Minus Srpske za prvih šest mjeseci pola milijarde konvertibilnih maraka

Spoljnotrgovinski deficit Republike Srpske u periodu januar-juni ove godine iznosio je 543 miliona KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Spoljnotrgovinski deficit Republike Srpske u periodu januar-juni ove godine iznosio je 543 miliona KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Izvoz je bio u vrijednosti od milijardu i 807 miliona KM, što je za jedan odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz je iznosio dvije milijarde i 350 miliona KM, što je za 6,9 odsto manje u odnosu na isti period lani. Procenat pokrivenosti uvoza izvozom za period januar – junI tekuće godine iznosio je 76,9 odsto.

Republika Srpska je i u prvom polugodišu najviše izvozila u Italiju i to u vrijednosti od 291 milion KM, odnosno 16,1 odsto, te u Srbiju 228 miliona KM ili 12,6 procenata od ukupno ostvarenog izvoza.

U istom periodu, iz Republike Srpske se najviše uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 428 miliona KM, odnosno 18,2 odsto, i iz Italije, u iznosu od 335 miliona KM, odnosno 14,3 odsto od ukupno ostvarenog uvoza.

Najveće učešće u izvozu iz RS ostvaruje električna energija sa 140 miliona KM, što iznosi 7,7 odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju lijekovi, s ukupnom vrijednošću od 93 miliona KM, što iznosi četiri procenta od ukupnog uvoza.

(Fena)

Slične objave

Jak zemljotres pogodio Japan

D V

Jeftinije telefoniranje: Od danas stupa na snagu odluka o nižim cijenama roaminga u regionu

M.

Završen sastanak u Beogradu

M.

Ostavite komentar