Auto-moto Ostalo

Poljski istraživači pokrenuli projekat Biomotive – djelovi za automobile od nejestivih biljaka

Prema brojnim naučnim studijama, industrija automobila veliki je krivac za povećanje emisija ugljen dioksida (CO2).

Prema brojnim naučnim studijama, industrija automobila veliki je krivac za povećanje emisija ugljen dioksida (CO2).

Naime, u procesu proizvodnje novog automobila ispusti se više tog gasa sa efektom staklene bašte u atmosferu, nego u vožnji tokom njegovog čitavog životnog vijeka.

Istraživači Selena grupe iz Poljske ubijeđeni su da bi se u autoindustriji uveliko moglo smanjiti ispuštanje CO2 u atmosferu, kada bi se umjesto plastike koristili prirodni materijali, odnosno bioplastika, zbog čega su pokrenuli projekt Biomotive, za koji su od EU “povukli” 15 mil EUR, prenosi portal SeeBiz.

Kako se navodi, osnovna ideja je da se korišćenjem biljnih izvora, tačnije onog bilja koje se ne koristi u prehrani, izrađuju komandne ploče, djelovi interijera i druge komponente automobila, za koje se obično koristi plastika.

Selena je zbog toga razvila tehnologiju koja koristi hemijske spojeve u biljkama za sintetizovanje polimera u laboratoriji i želi da je prenese na industrijski nivo, konkretno u proizvodnju automobila.

Njihova bioplastika se može zagrijavati, ubacivati u kalupe ili 3D štampu kao bilo koja konvencionalna plastika.

Do kraja ove godine Selena će pokrenuti malu demonstracijsku fabriku u kojoj će proizvoditi razne komponente automobila, a jedan od ciljeva je da ti procesi budu ekonomski isplativi, jer su do sada bili preskupi za industrijsku primjenu.

Slične objave

Lamborghini Sian na sajmu u Frankfurtu

V.R.

SUV sa italijanskim šmekom – detaljan pogled na Alfa Romeo Tonale

D V

Porsche: Uz aprilsku platu svakom radniku 9.700 eura bonusa

V.R.

Ostavite komentar