Tehnologija World-wide-web

Evo šta nam rade sajtovi za odrasle, ako ih posjećujemo!

Možda za neke neočekivano, ali ne i za nas – sajtovi za odrasle puni su “trackera“.

Možda za neke neočekivano, ali ne i za nas – sajtovi za odrasle puni su “trackera“.

O popularnosti interneta prilikom “samostalne razonode”, možda najbolje svedoči rečenica iz Simpsonovih – “Razjareni ćale je najpopopularniji ne-pornografski sajt svih vremena, što ga čini desetbilionitim”.

Otud su posetioci ovakvih stranica idealna meta za prikupljanje podataka, čak i kad oni misle da ih pregledači interneta i IT kompanije ne prate.

U kojoj meri je privatnost ugrožena, istraživali su udruženim snagama MicrosoftCarnegie Mellon i Univerzitet Pensilvanije. Od 22.484 stranice nad kojima je sprovedeno istraživanje, samo 17 procenata koristi enkripciju, pa šanse da se posetilac nađe na hakerskom radaru nisu zanemarljive.

Kod 93 procenta, pronađeni su “trackeri“ iz Google-a (74), Oracle-a (24) i, naravno, Facebook-a (10), koji uredno prikupljaju istoriju pregleda za prodaju oglašivačima (u najboljem slučaju).

Ono što je veoma važno napomenuti, a mnogi od vas prenebregnu s uma radoznali pogledi su uprti u vas i kad je aktiviran incognito/private režim, pa čak i kad isključite opciju praćenja u svom pregledaču!

Ni četiri zida nisu ono što su nekad bila, zapamtite to, podseća SK!

Slične objave

LG i Naver razvijaju novi pregledač Whale, za dolazeći savitljivi telefon

V.R.

Kompjuteri detektuju objekte dodirom uz pomoć rukavice sa senzorima

V.R.

Apex Legends stiže na mobilne uređaje!

D V

Ostavite komentar