Magazin Zanimljivo

Londonski Big Ben napunio 160 godina: Proslava – bez zvuka zvona

Prošle nedjelje navršilo se 160 godina od dana kad se zvono na Big Benu prvi put oglasilo, ali poznati zvuk neće odjekivati Londonom još dugo, jer su radovi na obnovi londonskog tornja stigli tek do pola. Jedna od najčešće fotografisanih znamenitosti glavnog britanskog grada, 96-metarski toranj, obavijen je skelama kako…

Prošle nedjelje navršilo se 160 godina od dana kad se zvono na Big Benu prvi put oglasilo, ali poznati zvuk neće odjekivati Londonom još dugo, jer su radovi na obnovi londonskog tornja stigli tek do pola.

Jedna od najčešće fotografisanih znamenitosti glavnog britanskog grada, 96-metarski toranj, obavijen je skelama kako bi se kazaljke restaurisale, obojili dijelovi od kovanog gvožđa, a bordure očistile i obnovile.

To je najsveobuhvatniji restauratorski zahvat izveden do sada na tornju s kojeg je čak rastavljen i krov od kovanog gvožđa koji se sastoji od 3.433 dijelova.

Tokom obnove zvono teško 13,7 tona ostaće u tornju, a oglasiće se samo u izvanrednim situacijama poput dočeka novih godina.

Obnova tornja trebalo bi da se završi 2021. godine.

Viktorijanski satni mehanizam rastavljen je kako bi se zaštitio od oštećenja tokom renoviranja tornja.

Toranj je u sastavu Vestministerske palate – doma britanskog parlamenta.

Slične objave

Uginula je Poppy, posljednja od “gorila u magli”

Igor Mudrinić

Britanac prvi koji je osuđen zbog pištolja iz 3D štampača

V.R.

Žensko odjelo o kom svi pričaju je najpametnija investicija sezone

Igor Mudrinić

Ostavite komentar