Republika Srpska / BiH Vijesti

NSRS na ispitu: Hoće li dozvoliti Vladi da se zaduži za oko milijardu maraka?

Vlada Republike Srpske zatražila je od Nardone skupštine da na sutrašnjoj posebnoj sjednici odobri izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini, do iznosa od 800 miliona KM.

Vlada Republike Srpske zatražila je od Nardone skupštine da na sutrašnjoj posebnoj sjednici odobri izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini, do iznosa od 800 miliona KM.

Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi trebalo da se odobri zaduženje Republike Srpske za izgradnju obilaznice kod Doboja, na dionici Koridora 5-C, biće održana sutra u Banjoj Luci.

Na predloženom dnevnom redu je i odluka o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u ovoj godini.

Zahtjev za sazivanje 4. posebne sjednice uputila je Vlada Republike Srpske.

Parlamentu je dostavila prijedlog odluke o zaduženju Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje projekta Koridor 5-C, obilaznica Doboj u iznosu od 150 miliona evra.

-Cilj projekta je da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice autoputa Koridor 5-C, dužine oko šest kilometara, a namijenjena su za finansiranje konsultantskih usluga i građevinskih radova na obilaznici Doboj – navodi se u odluci.

Rok otplate kredita bio bi do 15 godina, period odgode plaćanja je do tri godine, uračunat u rok otplate, a kamatna stopa je šestomjesečni EURIBOR + 1 posto.

Takođe, Vlada Republike Srpske zatražila je od Nardone skupštine da na sutrašnjoj posebnoj sjednici odobri izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini, do iznosa od 800 miliona KM.

Izvršavanjem svih planiranih kreditnih zaduženja, odnosno izdavanjem garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja za koja su resorna ministarstva iskazala interes dostigao bi se nivo izloženosti Republike Srpske po izdatim garancijama u iznosu od milijardu i 484 miliona KM, odnosno 13,44 posto BDP-a.

Resorna ministarstva su iskazala interes za izdavanje garancija prvenstveno u oblasti energetike.

U pitanju su izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (u iznosu oko 300 miliona KM za izvođenje radova na izgradnji HE Bistrica, HE Janjina i HE Buk Bijela), te izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz neobnovljivih izvora (u iznosu oko 100 miliona KM za potrebe remonta i modernizacije termoelektrana) i finansiranje ostalih investicija u skladu sa Planom investicija Elektroprivrede RS za 2019. godinu (u iznosu oko 200 miliona KM za potrebe izgradnje solarnih elektrana i Vjetroparka Trusina).

Osim toga, interes za izdavanje garancija iskazan je i iz resora zdravstva, za potrebe izgradnje bolnice u Doboju u iznosu oko 104 miliona KM, kreditno zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu oko 60 miliona KM, bolnica u Gradišci i Sokocu u ukupnom iznosu oko 11 miliona KM za potrebe refinansiranja duga, te finansiranja prenesenih obaveza.

Iz resora turizma stigao je zahtjev za izdavanje garancije Olimpijskom centru “Jahorina“ za izgradnju kapitalne investicije – gondole u iznosu od devet miliona KM.

(BN/Fena)

Slične objave

Automobilom udarila u crkvenu ogradu i na mjestu ostala MRTVA

M.

Palmer: Nadam se da Beograd i Priština mogu nastaviti dijalog i da će takse biti ukinute

M.

Još jedan udarac za Terezu Mej

M.

1 Komentar

Banjalučanin Juli 15, 2019 at 2:33 pm

Oni su pare već raspodjelili. Ovi “ofingeri” za dizanje ruku će to sutra i legalizovati…. Idemo dalje, do kraja.

Odgovori

Ostavite komentar