Region Vijesti

“Junačkim precima, ponosni potomci”

Polaganjem venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, predsednici Srbije i Francuske odali su počast stradalima u Prvom svetskom ratu.

Polaganjem venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, predsednici Srbije i Francuske odali su počast stradalima u Prvom svetskom ratu.

Dvojica predsednika vence su položili uz zvuke trube reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije, koji je izveo pesmu “Tamo daleko”.

Na jednom vencu je srpska zastava, na kojoj je piše “predsednik Republike Aleksandar Vučić, junačkim precima, ponosni potomci”, a na drugom francuska zastava sa natpisom “predsednik Republike Francuske”.

Spomen-kosturnica branilaca Beograda 1914-1918 jedno je od najznačajnijih spomen-obeležja iz vremena Prvog svetskog rata u Beogradu.

Za vreme tog rata, Beograd je bio prva bombardovana prestonica, najviše rušen i branjen grad u Evropi, a u kripti spomen-kosturnice počivaju kosti 3.529 znanih i 1.074 neznana junaka.

U vreme Velikog rata, Srbija i Francuska su bile saveznice, Francuska je pomagala našu zemlju u naoružanju, a kasnije je organizovala i prebacivanje srpske vojske sa jadranske obale na ostrvo Krf.

Takođe, zbrinula je i brojne bolesnike i ranjenike u svojim bolnicama, a decu i omladinu smestila u svoje škole u Francuskoj.

Bila je i jedna od glavnih organizatora Solunskog fronta, a na čelu ujedinjene oslobodilačke srpsko-francuske vojske nalazio se francuski general Franše d” Epere kome je u Beogradu, inače, podignut spomenik i jedan od bulevara nosi njegovo ime.

Izvor: Tanjug

Slične objave

TEŠKA NESREĆA U HRVATSKOJ: Pokosio dvoje djece i pobjegao

M.

Prijedor: Beograđanka uhapšena po potjernici za pokušaj ubistva

M.

Zabranjen uvoz svinjskog mesa iz Srbije zbog afričke kuge

M.

Ostavite komentar