Magazin Zanimljivo

Turisti se masovno penju na australsku stijenu Uluru pred oktobarsku zabranu

Turisti iz Australije, ali i cijelog svijeta, požurili su da se popnu na čuvenu australsku stijenu Uluru prije zabrane penjanja koja počinje važiti od oktobra ove godine.

Ova stijena ranije je bila poznata kao Ayers Rok te se smatra svetim mjestom u Australiji. Ipak, turisti su odlučili ne poštovati vrijednost ove lokacije te je masovno posjećuju kako bi kročili na nju prije nego to bude potpuno zabranjeno.

Dom Nacionalnog parka Uluru-Kata izglasalo je odluku o okončanju dozvole penjanja na ovu stijenu. Kako su za BBC rekli stanovnici koji žive u blizini stijene, turisti ne poštuju istoriju i simboliku ove stijene, već je smatraju samo stijenom u centru Australije na koju se žele popeti i fotografisati.

Društvenim mrežama već neko vrijeme kruži fotografija koja prikazuje gužvu na ovoj stijeni, a koja neodoljivo liči na gužvu na Mount Everestu. Obližnji kampovi su puni posjetilaca, a oni koji nisu uspjeli naći svoje mjesto spavaju na odmorištima za kamione ili nelegalno kampuju u blizini stijene.

Slične objave

Priča iz Glamoča koja ruši sve predrasude

Igor Mudrinić

Muzičar ubijen u centru Otave

V.R.

Ova žena traži da joj ljudi uplate 100.000 dolara “jer ne može pronaći posao”

Igor Mudrinić

Ostavite komentar