Svijet Vijesti

EU zamrzava saradnju s Turskom zbog ilegalnog bušenja pod morem

EU će na određeno vreme obustaviti razgovore na visokom nivou s Ankarom, zbog “ilegalnog” bušenja morskog dna u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra. Takođe će obustaviti i pregovore o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, a zamrznuće i finansijska sredstva namenjena Turskoj za narednu godinu. Tako se navodi u…

EU će na određeno vreme obustaviti razgovore na visokom nivou s Ankarom, zbog “ilegalnog” bušenja morskog dna u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra.

Takođe će obustaviti i pregovore o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, a zamrznuće i finansijska sredstva namenjena Turskoj za narednu godinu.

Tako se navodi u nacrtu saopštenja u koje je Rojters imao uvid i dodaje da će o zajedničkoj odluci EU, čija konačna verzija može da bude u međuvremenu izmenjena, danas raspravljati izaslanici država članica Unije na sastanku u Briselu, sa ciljem da saopštenje bude usvojeno u ponedeljak kada se budu sastali ministri spoljnih poslova zemalja evropskog bloka.

“U svetlu kontinuiranih i novih ilegalnih aktivnosti Turske vezanih za bušenje, (EU) da suspenduje pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o vazdušnom saobraćaju i slaže se da do daljnjeg ne održava sastanke dijaloga koji se vode na visokom nivou”, piše u saopštenju.

U njemu dalje stoji da “Savet (EU) podržava predlog Evropske komisije za smanjenje pretpristupne pomoći za Tursku za 2020. godinu i poziva Evropsku investicionu banku da ponovo razmotri davanje pozajmica uz Turskoj, pre svega kada je u pitanju zaduživanje turske države na tržištu hartija od vrednosti”.

Takođe se navodi da će EU biti spremna na uvođenje još restriktivnijih mera ukoliko Turska nastavi sa bušenjem.

Slične objave

Bez Hrvata nema formiranja vlasti u BiH

M.

Zenica: Uhapšen monstrum koji je silovao kćerku(12), policija ga zatekla kako se tušira

M.

Džabe ga je Gugl blokirao: Huavej napravio svoj operativni sistem i nadigrao Ameriku

M.

Ostavite komentar