Republika Srpska / BiH Vijesti

Jutro nakon gašenja: Ovako izgledaju prostorije Aluminija

Četiri minuta iza ponoći, posrnula mostarska kompanija Aluminij isključena je sa napajanja električne energije i nastao je potpuni mrak čime je označen njen kraj, a s ovakvim nekontrolisanim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize biće zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada. Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to…

Četiri minuta iza ponoći, posrnula mostarska kompanija Aluminij isključena je sa napajanja električne energije i nastao je potpuni mrak čime je označen njen kraj, a s ovakvim nekontrolisanim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize biće zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada.

Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize.

Zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice trebala su dva mjeseca i 25 miliona evra za gašenje.

Radnici iz ove kompanije upozorili su da će se nakon dva i po sata metal u ćelijama potpuno smrznuti i proizvodnju više nikada neće biti moguće pokrenuti, prenosi “Bljesak.info”.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini i zapošljavao je oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 miliona maraka, oko 20 odsto kapaciteta Luke Ploče je bilo vezano uz ovu kompaniju.

Dvadeset minuta prije isključenja s električne mreže i nakon 33 godine proizvodnje, mostarski Aluminij koji je othranio tolike obitelji, ljeva svoje zadnje ljevanje.

Gepostet von Viktor Zelić am Dienstag, 9. Juli 2019

Ova je kompanija osnovana 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992. godine, da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. godine.

Pogledajte kako izgleda jutro poslije u Aluminiju:

Slične objave

Diploma direktora uredno stečena, udar na OBA-u iz RS

D V

Požar na jahti kod Tivta, jedna osoba povrijeđena

M.

Bihać: Pronašli 282 migranta

M.

Ostavite komentar