Tehnologija World-wide-web

Facebook ima alatku kojom prati lažne vijesti o sebi

Facebook je preduzeo značajne korake kako bi spriječio širenje lažnih vijesti na svojoj platformi, koja predstavlja i najveću svjetsku društvenu mrežu.

Facebook je preduzeo značajne korake kako bi spriječio širenje lažnih vijesti na svojoj platformi, koja predstavlja i najveću svjetsku društvenu mrežu. Kompanija je navodno kreirala i alatku za praćenje lažnih vesti o sebi i svojim proizvodima. Program se zove Stormchaser i koristi se za detektovanje i razotkrivanje dezinformacija o Facebooku.

Bloomberg izveštava da Facebook koristi Stormchaser za praćenje i opovrgavanje lažnih vesti o kompaniji. To uključuje i glasine koje se šire na WhatsApp-u, a ovaj servis ima manji problem sa širenjem glasina koje je kompanija takođe morala da razreši.

Stormchaser je navodno kreiran u 2016. godini i korišćen je da prati viralne objave o Facebooku. Servis je prikupio glasine kao što je ona da Facebook prisluškuje korisnike, do bezopasnh šala koje korisnike navode da kopiraju i okače neki status ukoliko ne žele da njihov nalog bude ugašen/zaključan.

“Mi nismo koristili ovaj interni alat za borbu protiv lažnih vesti jer to nije ono za šta je napravljen, i to ne bi funkcionisalo”, izjavio je portparol kompanije Facebook za Bloomberg, dodajući da je ovaj alat izgrađen jednostavnom tehnologijom tako da može pomoći u otkrivanju objava o Facebooku na osnovu ključnih reči. Informacije zatim pomažu Facebooku da odluči da li je potrebno da odgovori na bilo kakvu konfuziju ili nodoumicu o proizvodima na svojoj platformi.

Izvor: Ubergizmo

Slične objave

Ne govore pri upoznavanju, to rade roboti umjesto njih

V.R.

PewDiePie je prvi individualni YouTuber koji je zabeležio 100 miliona pretplatnika

V.R.

Apple se pridružuje Data Transfer Project-u

V.R.

Ostavite komentar