Magazin Zanimljivo

Riješen zločin poslije 33.000 godina: Ubica je bio ljevoruk

Misteriozna smrt muškarca ubijenog pre 33.000 godina možda je najzad rasvijetljena.

Misteriozna smrt muškarca ubijenog pre 33.000 godina možda je najzad rasvijetljena.

Naučnici su sada, temeljnim pregledom lobanje pronađene početom 1940-ih u Transilvaniji, saznali da ga je ubica muškarac čija je dominantna ruka bila leva i to predmetom sličnom palici, piše Live Science.

Ubica je dva puta udario muškarca po glavi.

– Ono što naša studija pokazuje je da je muškarac umro zbog tih udaraca – rekla je Katerina Harvati, profesorka paleoantropologije na Univerzitetu u Tübingenu u Nemačkoj. Dodala je da je ipak nemoguće otkriti motiv zločina.

Sve što je ostalo od žrtve ubistva pre 33.000 godine je lobanja. Nju su 1941. pronašli rudari u Rumuniji. Druga istraživanja pokazuju da je to lobanja odraslog muškarca, međutim do sada je bilo nejasno da li oštećenja na lobanji nastala pre ili posle smrti.

Profesorka Harvati naglasila je da je lobanja vrlo važna jer je jedna od retkih potpunih lobanja, ali i ljudskih ostataka, iz tog doba.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su da takvo oštećenje lobanje ne bi moglo nastati nakon smrti, ali ni recimo padom ili drugom slučajnom smrću. Naprotiv, oštećenja tačno pokazuju da je smrt nastupila zbog udarca tupim predmetom u glavu, prenosi 24sata.hr.

Otkrili su i da su ubica i žrtva u trenutku napada bili suočeni licem u lice, kao i da je napadač vrlo verovatno bio levoruk iako ne mogu odbaciti mogućnost da je ubica možda držao oružje obema rukama.

Slične objave

Dua Lipa u vezi s manekenom Anwarom Hadidom

V.R.

Da li je otkrivena nova kolijevka čovječanstva?

V.R.

Emili Klark otkrila šta ju je obilježilo u “Igri prijestola” ali i zašto je odbila ulogu u filmu “50 nijansi sive”

Igor Mudrinić

Ostavite komentar