Republika Srpska / BiH Vijesti

Zvizdić: BiH dobila grant u iznosu od 97 miliona evra za izgradnju autoputa

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić učestvuje danas na Samitu premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8) u poljskom gradu Poznanu. Na Samitu koji se održava u okviru Berlinskog procesa Bosni i Hercegovini je odobren paket od tri investicijska projekta u oblasti transporta. Riječ je grant sredstvima u iznosu od 96,8 miliona evra…

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić učestvuje danas na Samitu premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8) u poljskom gradu Poznanu.

Na Samitu koji se održava u okviru Berlinskog procesa Bosni i Hercegovini je odobren paket od tri investicijska projekta u oblasti transporta. Riječ je grant sredstvima u iznosu od 96,8 miliona evra za dionice autoputa na koridoru 5C – dijelovi dionica Vukosavlje-Doboj, Zenica sjever-Žepče jug i Žepče jug-Doboj jug). Ukupna vrijednost ova tri projekta iznosi 433,39 miliona evra.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom svog obraćanja rekao da budućnost članstva u EU ostaje za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju put koji nema alternativu i da je perspektiva članstva poticaj za sve reformske procese u društvu, javnoj upravi i privredi.

Naglasio je da puna integracija zapadnog Balkana služi najboljem interesu kontinenta i da je neophodno zadržati zamah proširenja utemeljen na regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i načelu vlastite zasluge. Dodao je da, iako su zemlje u različitim fazama reformi i razvoja, dijele jednu zajedničku osobinu, da su ispod evropskog projeka po razvijenosti.
On je dodao da je Bosna i Hercegovina aplicirala sa najvećim brojem investicionih projekata i dobila najveći iznos grant sredstava u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan(WBIF) za 2019.-tu godinu u vrijednosti od oko 118 miliona evra. Istakao je da je WBIF u BiH do sada podržao 25 projekata procijenjene ukupne vrijednosti od 3,3 milijarde evra.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da digitalna transformacija društava i ekonomija zemalja regije mora biti visoki zadatak u agendi i vladama i poslovnim udruženjima i preduzećima.

(Klix)

Slične objave

U Palama bačena bomba na auto

D V

Raskrsnica koja odnosi živote

M.

Tri hrvatska vojnika ranjena u samoubilačkom napadu u Avganistanu

D V

Ostavite komentar