Svijet Vijesti

Velt: Merkelova “žestoko” napadnuta u EPP

Nemački list “Velt” objavio je da je Angela Merkel žestoko napadnuta na večerašnjem sastanku čelnika Evropske narodne partije u Briselu, uoči početka samita EU. Kako navodi ovaj list, Merkelova je “izolovana”. Ansa prenosi da nemački “Velt”, pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je više lidera EPP, među kojima i…

Nemački list “Velt” objavio je da je Angela Merkel žestoko napadnuta na večerašnjem sastanku čelnika Evropske narodne partije u Briselu, uoči početka samita EU.

Kako navodi ovaj list, Merkelova je “izolovana”.

Ansa prenosi da nemački “Velt”, pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je više lidera EPP, među kojima i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkelovu za nedovoljno poštuje interese EPP, kao i da na samitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Vebera.

Nemački kontervativac je važio za glavnog kandidata za predsednika Evropske komisije, ali je nakon Osake u prvi plan isplivao holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Briselski sajt Politiko.eu izvestio je o “pobuni” u EPP protiv predloga da Frans Timermans postane novi predsednik Evropske komisije, a sve to uoči vanrednog samita EU čiji je početak, inače, večeras kasnio upravo zbog dužeg trajanja sastanka lidera EPP.

“Politiko” navodi da sporazum sa dvodnevnog samita G20, završenog juče u Osaki, sada izgleda “poput slepe ulice”.

Navodi se i da su lideri EU koji su stizali na samit večeras ukazivali na to da je u EPP, kojoj pripadaju i demohrišćani Merkelove, došlo do pobune.

Hina je prenela da je Merkelova prva izašla sa sastanka lidera EPP.

Prema izjavi koju je generalni sekretar nemačkih demohrišćana Paul Zjemjak dao javnom servisu ARD, on izgleda da nije spreman da se odrekne Manfreda Vebera kao vodećeg kandidata za predsednika Evropske komisije.

“On ima najveći blok iza sebe… zbog toga Manfred Veber treba da postane predsednik Evropske komisije. Bilo šta drugo bilo bi nezamislivo”, kazao je Zjemjak.

Prema informacijama Politika dobijenim od tri neimenovane diplomate, dogovor večeras najverovatnije neće biti postignut, a jedan od njih je čak preneo da se priča o održavanju novog samita EU, potencijalni datum je 15. jul.

Operativci iz drugih evropskih političkih grupacija kažu da se sada radi na novom planu, uključujuči i mogućnost da liberalna kandidatkinja Margrete Vesteger, danska političarka koja je do sada obavljala funkciju komesarke EU za konkurentnost, postane predsednica Evropske komisije.

Navode se i izjave drugih zvaničnika koji kažu da se u priču za novog šefa Evropske komisije vratio konzervativni francuski političar Mišel Barnije, glavni pregovarač EU oko Bregzita.

Večera kojom je trebalo da bude otvoren samit EU trebalo je da počne u 18 časova, ali je pomerena za 45 minuta, a u međuvremenu su konsultacije sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom imali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i čelnici Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska).

Slične objave

Zahtijevaju uvoz novih automobila, a vozimo krševe

M.

Francuski novinar: Prištinskim vlastima u interesu da se nastavi rat protiv Srbije

M.

Oskrnavljen spomenik nestalima u Velikoj Hoči

M.

Ostavite komentar