Nauka i IT Tehnologija

Unesko proširio rezervat biosfere Galapagosa na morski dio arhipelaga

Unesko je proširio rezervat biosfere ostrva Galapagosa za gotovo 15 miliona hektara, pa se ono sada proteže i na morski dio arhipelaga, objavilo je ekvadorsko ministarstvo za zaštitu okolime.

Unesko je proširio rezervat biosfere ostrva Galapagosa za gotovo 15 miliona hektara, pa se ono sada proteže i na morski dio arhipelaga, objavilo je ekvadorsko ministarstvo za zaštitu okolime.

“Članovi međunarodnog Veća za koordinaciju Programa o čoveku i biosferi, prošli su nedelju u Parizu odobrili predlog o proširenju rezervata biosfere za 14,6 miliona hektara, a njegov novi naziv biće Rezervat biosfere Galapagosa”, stoji u saopštenju ministarstva.

Do danas poznato kao Rezervat biosfere Kolumbovog arhipelaga, što je drugi naziv za Galapagos, područje je pokrivalo samo kopneni deo čija je površina iznosila 772.000 hektara.

Odlukom Unesko “ovaj rezervat biosfere postaje jedno od najvećih pomorskih dobara od najvećega međunarodnog značaja”, saopštilo je ministarstvo.

Ekvadorski arhipelag Galapagosa, proglašen Uneskovom prirodnom baštinom još 1978. godine, nalazi se oko 1600 km od južnoameričke obale. Onde živi oko 25.000 stanovnika, većinom u gradovima Porto Ajori, San Kristobalu, Santa Kruzu… Uglavnom se bave turizmom koji je glavni pokretač privrednog rasta, a žive i od poljoprivrede i od mora.

Jedinstvena flora i fauna arhipelaga neverovatno su zanimljive naučnicima iz celoga sveta.

Ostvlje je geološki jako mlado, a slavno je po velikom broju endemskih vrsta koje je prvi izučavao britanski prirodnjak  Čarls Darvin 1835. godine.

Ovo područje mnogi nazivaju “muzejem evolucije”, a veruje se da je bio nadahnuće za Darvinovu knjigu “Poreklo vrsta”.

Prvi Uneskov popis sastavljen je 1978. godine, a sadržavao je tek osam kulturnih i četiri prirodne lokacije među kojima su bili ostrva Galapagos, ekvator, Istorijski centar u Krakovu, crkve isklesane u stenama u Lalibeli u Etiopiji i američki nacionalni park Jelovstoun.

Slične objave

Zakerberg ima prijedlog: 4 načina za regulisanje interneta

D V

Dan D za Huawei – da li će kineski gigant zadržati pristup Google servisima?

V.R.

Blizzard potvrdio Diablo IV, objavljen i gejmplej trejler

V.R.

Ostavite komentar