Banja Luka

Ko Banjalučane drži budnim?

Sa zvučnika postavljenog na autobuskom stajalištu ispred Pošte u centru Banjaluke, pušta se bučna muzika tokom cijelog dana, u ponoć, ali i u ranim jutarnjim časovima. Centrom Banjaluke se već danima razliježe glasna muzika koja bi, valjda, trebalo da skrene pažnju na reklamu koja se nalazi na sitilajtu na autobuskom…

Sa zvučnika postavljenog na autobuskom stajalištu ispred Pošte u centru Banjaluke, pušta se bučna muzika tokom cijelog dana, u ponoć, ali i u ranim jutarnjim časovima.

Centrom Banjaluke se već danima razliježe glasna muzika koja bi, valjda, trebalo da skrene pažnju na reklamu koja se nalazi na sitilajtu na autobuskom stajalištu ispred ulaza u zgradu Pošte u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića. Reklamni pano je osmišljen da zaintrigira prolaznike najavom “Uskoro!”, ali je problem što niko nije vodio računa o tome da će bučna muzika smetati stanarima u obližnjim stambenim zgradama.

Naime, glasna muzika se u nepravilnim razmacima pušta u sekvencama od 15-20 sekundi tokom cijelog dana, bez obzira na odredbe Zakona o javnom redu i miru, radnim danima, ali i vikendom. Najveći problem je što se muzika pušta i kasno noću, u ponoć, ali i ranim jutarnjim časovima.

Kada je u pitanju uznemiravanje građana bukom, Zakon o javnom redu i miru je više nego jasan. U Članu 15. ovog zakona se izričito navodi da će svako “ko narušava mir drugih na javnom mjestu u vremenu od 15.00 do 17.00 časova i 22.00 do 6.00 časova izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja…” biti kažnjen novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM, a da će se kazniti “preduzeće i drugo pravno lice novčanom kaznom od 3.000 do 9.000 KM”. Za odgovorno lice u preduzeću predviđena je novčana kazna od 500 do 1.300 KM.

Od Gradske uprave zatražili smo informaciju da li je data saglasnost za postavljanje ozvučenja na autobuskom stajalištu pred Poštom i da li je Komunalna policija uočila ovaj problem i podnijela prekršajne prijave protiv vlasnika sitilajtova u centru grada zbog puštanja glasne muzike na javnom mjestu.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da se prilikom reklamiranja zloupotrebljavaju autobuska stajališta u strogom centru Banjaluke. Prije dvije godine, na istom mjestu i na istom autobuskom stajalištu, jedna marketinška agencija postavila je oznake kompanije DM drogerie markt. Osim reklame za njihovu ljetnju kolekciju, na krov stajališta postavljena je trska, kako bi se dočarao ljetnji ugođaj, ali i dvije ljuljaške koje su se njihale iznad kolovoza.

Nakon što je Istinito objavio tekst o tome, ljuljaške su ekspresno uklonjene.

(Istinito)

Slične objave

POHVALIO SE: Muškarac pucao u Banjaluci

M.

Koverte za nagradnu igru pod pratnjom prevezene u studio RTRS-a

M.

Uz vatromet otvoren “Banjaluka most”, nekadašnji “Zeleni most”

M.

Ostavite komentar