Region Vijesti

Prodavnice na sjeveru Kosova sutra neće raditi: Srbi danima žive od zaliha hrane

U četiri opštine na severu Kosova od sutra neće raditi prodavnice u kojima već nekoliko dana vlada nestašica nekih od osnovnih životnih namirnica. Na rafovima, naime, uopšte nema nema mleka, mlečnih proizvoda, mesa i brašna. Kako je najavljeno, sutra neće raditi radnje sa prehrambenom robom, dućani i kiosci, pa čak…

U četiri opštine na severu Kosova od sutra neće raditi prodavnice u kojima već nekoliko dana vlada nestašica nekih od osnovnih životnih namirnica.

Na rafovima, naime, uopšte nema nema mleka, mlečnih proizvoda, mesa i brašna.

Kako je najavljeno, sutra neće raditi radnje sa prehrambenom robom, dućani i kiosci, pa čak ni pekare i apoteke.

Zatvaranjem prodavnica naročito su pogođeni Srbi koji žive u opštinama severnije od Mitrovice – građani iz Zubinog potoka i Leposavića.

Da bi kupili mleko u Južnoj Mitrovici, na primer, moraće da putuju dvadesetak kilometara.

Srbi na severu sada praktično žive od zaliha, koje su nakupovali u radnjama prethodnih dana.

Uprkos svemu, oni se nadaju da će se situacija stabilizovati, kaže dopisnik TV PRVA.

Podsećamo, odluka o zatvaranju prodavnica doneta je na sastanku privatnika, zbog toga što su prištinske vlasti novembra prošle godine uvele takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Neće raditi pumpe, ni ugositeljski objekti

U znak solidarnosti sa privatnicima koji drže objekte sa osnovnim životnim namirnicama, ali i robu široke potrošnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe, a pod ključem će biti najmanje dva dana, prenosi Radio Kontakt plus.

Boban Simić šef Kancelarije Aktiva u Prištini rekao je za taj radio da onda kada odluka bude povučena imaće situaciju u kojoj će “nevidljiva ruka” tržišta da niveliše jaz između ponude i potražnje.

“Dok do toga ne dođe, potrebno je da se kratkoročno omogući nesmetano snabdjevanje osnovnim životnim namirnicama,” ističe Simić.

Nema svežeg voća i povrća

Po njegovoj oceni priče o humanitarnoj krizi su malo prenaglašene, ali su delimično opravdane.

Na pijaci i u piljarama u Severnoj Mitrovici nema svežeg voća i povrća. U Bošnjačkoj mahali ima povrća i voća, ali Srbi skoro da ne trguju kod Albanaca nekoliko dana unazad, saznajemo.

Slične objave

Fondovi izgubili u sporu s Vladom

D V

Vučić: Sutra sa Srbima iz RS, komplikuju se stvari u regionu

M.

Putin: Odnosi sa Amerikom sve gori i gori

M.

Ostavite komentar