Region Vijesti

Srpski učenici napadnuti u školi u Podgorici

Učenici srpske nacionalnosti napadnuti su verbalno i fizički u Osnovnoj školi (OŠ) “Dragiša Ivanović” u Podgorici, ali još uvijek nema reakcije nastavnog kadra, uprave škole, nadležne inspekcije i resornih ministarstava. Učenica osmog razreda čiji su inicijali K.P. prvo, ispred zbornice i u prisustvu dežurnog nastavnika M.B, pjevala ustašku pjesmu “Čavoglavu”,…

Učenici srpske nacionalnosti napadnuti su verbalno i fizički u Osnovnoj školi (OŠ) “Dragiša Ivanović” u Podgorici, ali još uvijek nema reakcije nastavnog kadra, uprave škole, nadležne inspekcije i resornih ministarstava.

Učenica osmog razreda čiji su inicijali K.P. prvo, ispred zbornice i u prisustvu dežurnog nastavnika M.B, pjevala ustašku pjesmu “Čavoglavu”, ali niko od nastavnog kadra nije reagovao.

Narednog dana K.P. je donijela nož u školu i u učionici ga stavila pod grlo učenici J.P.

Iako je nastavnica odmah prekinula čas i pozvala razrednu S.B, učenica K.P. je dan poslije u učionici napala učenike J.P, B.I, P.Š. i J.J, udarajući ih pesnicama i nogama.

Kada su sutradan u školu došli roditelji napadnutih učenika došlo je do konflikta sa roditeljima K.P, koja nije prestala sa provokacijama i napadima – uslijedio je atak na učenika D.Đ. kojem je zaprijetila riječima: “Vidjećeš ti, Srbine, šta te čeka!”.

Nakon što je reagovala majka učenika D.Đ. i poručila K.P. da joj tako nešto ne pada na pamet, jer će joj biti uzvraćeno, situacija se nakratko smirila, da bi potom uslijedila nova provokacija – K.P. u školu donosi improvizovane letke rukom pisane: “Marš, Srbi, napolje. CG upravljaju Hrvati” i dijeli ih po razredu.

Na dodjeli svjedočanstava K.P. je u učionicu unijela hrvatsku zastavu, a učenicima D.Đ. i J.P. rekla: “Pose… vam se na Vidovdan”.

Ona je, tom prilikom, osim šahovnice, u školu unijela i alkohol.

Majka učenika D.Đ. rekla je da je ovakvo ponašanje za svaku osudu i da je nedopustivo pasivno ponašanje uprave škole i nastavnog kadra.

– Posljednji je čas da reaguju nadležne inspekcije i resorna ministarstva, dok posljedice ne budu još veće. Stvar je otišla predaleko, posebno što se dešava u OŠ. Konflikti iz društva se prenose na škole, a posebno su ugrožena djeca srpske nacionalnosti – napominje majka ovog učenika.

Ona je pozvala i Ambasadu Srbije u Podgorici da pomno prati ovaj slučaj.

Mediji su pokušali da dobiju komentar od nadležnih u OŠ “Dragiša Ivanović”, ali se nisu javljali na dostupne telefone.

Zatražen je i komentar od Ministarstva provjete, ali do objavljivanja ovog teksta odgovora iz resora kojim upravlja Damir Šehović odgovora nije bilo.

AGENCIJE

Slične objave

Obustava rada špeditera na Rači, saobraćaj neometan

M.

Srpska lista: Uhapšeni Srbi da se brane sa slobode

M.

Pala Kurcova vlada

M.

1 Komentar

Banjalučanin Juni 28, 2019 at 11:15 am

Ovo su samo prvi odjeci ludila i užasa koji smo ostavili našoj djeci . Posledice urušavanja Obrazovanja ćemo tek osjetiti.

Odgovori

Ostavite komentar