Republika Srpska / BiH Vijesti

Crnadak: Očigledno je da neće biti brzo novog Savjeta ministara BiH

„Očigledno je da neće brzo, jer se u formiranje Savjeta ministara umiješala priča oko MAP, u dogovor o federalnoj vladi Izborni zakon, a onda imate SDA i DF koji insistiraju da ova dva procesa idu u paketu. U svakom slučaju, trebalo bi što prije riješiti mučnu situaciju“, rekao je Crnadak….

„Očigledno je da neće brzo, jer se u formiranje Savjeta ministara umiješala priča oko MAP, u dogovor o federalnoj vladi Izborni zakon, a onda imate SDA i DF koji insistiraju da ova dva procesa idu u paketu. U svakom slučaju, trebalo bi što prije riješiti mučnu situaciju“, rekao je Crnadak.

  • Nama trebaju jake institucije, a ne da pojedinci rade šta im je volja. Taman kad se malo smirila blamaža sa pretučenim švedskim državljaninom u Banjaluci, pojavila se vijest da je neki prevarant, Vijetnamac, ušetao u kabinete predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH, predstavio se kao veliki investitor i milioner. Željka Cvijanović, Milorad Dodik i njihovi kabineti u to su – povjerovali.

Ovo je rekao ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, gostujući u večerašnjem Dnevniku TV 1.

Crnadak je rekao da, kad je u pitanju slučaj pretučenog švedskog državljanina Brune Batinića, neće biti posljedica po diplomatske odnose BiH i Švedske, ali da istragu treba sprovesti do kraja, da se vidi ko je i gdje pogriješio.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH i na federalnom nivou, Crnadak je rekao da je teško procijeniti kad bi to moglo da se desi, „jer je cijeli proces zakovan“

„Očigledno je da neće brzo, jer se u formiranje Savjeta ministara umiješala priča oko MAP, u dogovor o federalnoj vladi Izborni zakon, a onda imate SDA i DF koji insistiraju da ova dva procesa idu u paketu. U svakom slučaju, trebalo bi što prije riješiti mučnu situaciju“, rekao je Crnadak.

Кada je u pitanju mišljenje Evropske komisije, ministar Crnadak je rekao da je teško procijeniti je li mišljenje pozitivno ili negativno.

„Кad vidite šta sve treba da se uradi, nije jednostavno, ali, s druge strane, u 14 preporuka je i, recimo, održavanje poštenih izbora. Evropska unija, takođe, ne smije da bude popustljiva prema onima koji remete procese na evropskom putu BiH“, naglasio je Crnadak.

Govoreći o taksama koje je Priština uvela, Crnadak je rekao da su prevršili svaku mjeru i da to više nisu takse nego sankcije, čime je u potpunosti zaustavljen izvoz. Ministar Crnadak je takođe rekao da očekuje da pitanje granica sa Srbijom i Hrvatskom bude što prije riješeno.

Na pitanje o propuštenom roku za imenovanje delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, ministar je rekao da je ovo još jedna blamaža na međunarodnoj sceni i dodao da je odgovornost na partijama koje sjede u rukovodstvu parlamenta BiH.

„Još jednom su pokazali dvoličnost – poslije izbora 2010. godine, kad vlasti nije bilo 16 mjeseci, imali smo delegaciju i ništa nije bilo ni problem, ni uslov, a sad najednom – jeste. Još jedna stavka u promociji negativnog imidža“, rekao je Crnadak.

BN TV

Slične objave

Ljekari predati Tužilaštvu SA

M.

“Imamo podršku ruske vojske za izazove na KiM”

M.

Pronađen zasad indijske konoplje na području Bratunca

M.

Ostavite komentar