Svijet Vijesti

Makron: Daću maksimum da se izbegla eskalacija vojnih tenzija između SAD i Irana

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je u Tokiju da će narednih dana “učiniti maksimum” kako bi se izbegla eskalacija “vojnih tenzija” između SAD i Irana. “Učinićemo sve što je u našoj moći da niko ne učini nešto nepopravljivo”, rekao je Makron drugog dana posete Japanu i dodao da je od…

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je u Tokiju da će narednih dana “učiniti maksimum” kako bi se izbegla eskalacija “vojnih tenzija” između SAD i Irana.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da niko ne učini nešto nepopravljivo”, rekao je Makron drugog dana posete Japanu i dodao da je od suštinskog značaj da “svi akteri smanje napetost”.

Francuski predsednik rekao da će o tome razgovarati na samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) u Osaki sa američkim kolegom Donaldom Trampom.

Šta se dešava sa Merkelovom? Ponovo drhtala na ceremoniji, odbila vodu VIDEO

Tramp je juče rekao da bi SAD bile u jakoj poziciji u slučaju rata sa Iranom, a eventualni konflikt, koji ne bi uključio kopnene snage, “ne bi dugo trajao”.

Makron je ocenio da treba “zadržati pritisak” na Iran o poštovanju nuklearnog sporazuma iz kojeg su SAD istupile.

Francuski predsednik je rekao da sa SAD deli isti “strateški cilj” a to je da se Iranu onemogući da ima nuklearno oružje.

U Osaki sutra počinje samit lider G 20, koju čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Slične objave

Eksplozija u fabrici pesticida, 44 mrtvih, povređeno 600

M.

Paprena sezona u Hrvatskoj: Parking 200 evra, provizija na bankomatu 40

D V

Da li je Kadri Veselji umešan u aktivnosti kriminalaca?

M.

Ostavite komentar