Magazin Zanimljivo

Vaš profil na Facebooku može otkriti od kojih stanja bolujete

Vaš bi profil na društvenim mrežama o vama mogao otkriti mnogo više nego što biste ikad pomislili, i svakako više nego što ste ikada htjeli podijeliti s drugima. Nije riječ o kontakt broju ili adresi, prijateljima ili lokaciji – već o zdravstvenom stanju. Naime, u novom su istraživanju, koje je tek objavio medicinski časopis PLOS One, stručnjaci…

Vaš bi profil na društvenim mrežama o vama mogao otkriti mnogo više nego što biste ikad pomislili, i svakako više nego što ste ikada htjeli podijeliti s drugima.

Nije riječ o kontakt broju ili adresi, prijateljima ili lokaciji – već o zdravstvenom stanju. Naime, u novom su istraživanju, koje je tek objavio medicinski časopis PLOS One, stručnjaci su, posmatrajući niz Facebook profila, došli zaključka da prema objavljenom sadržaju korisnicima mogu dijagnostifikovati čak dvadeset i jednu bolest.

Posmatrajući promjene u boji kože, stanje kože i kose uopšteno, ali i ponašanje svakog pojedinog korisnika, te sadržaje njihovih objava, doktori su im uspješno dijagnostifikovalistanja poput rane trudnoće, kožne probleme, ali i cijeli niz mentalnih poremećaja, uključujući anksioznost, depresiju i nekoliko vrsta psihoze.

Najveću su tačnost ostvarili u dijagnostifikovanju dijabetesa

– Ponašanje korisnika, njihovi karakteri i mentalna stanja odražavaju se i  na društvenim mrežama, i mogu tačno pokazati kakvo je čije stanje – tvrde voditelji ovog istraživanja kojima bi ipak problem mogla stvoriti politika ‘zaštite privatnosti’ koje se drži Facebook.  

Za svoje su istraživanje naime posmatrali preko 940.000 objava od 999 korisnika. Proučavalo se sve – od ključnih pojmova, poput “piće” i “alkohol” koji su se vezivali automatski uz naviku pretjerane konzumacije alkohola, do načina na koji su poruke pisane, prenosi CNN.

24sata.hr

Slične objave

„Atomska“ votka iz Černobilja

V.R.

Grad u kojem 14 godina nije pala kiša

V.R.

Banke za deset godina platile kazne od 321 mlijardu dolara

V.R.

Ostavite komentar