Ex Yu

Pobjednici dana: Dječak i djevojčica u centru Beograda sa transparentima protiv rijalitija

Fotografija na kojoj djevojčica i dječak poziraju u Knez Mihailovoj s transparentima “U ime kulture” postaje viral na društvenim mrežama i najavljuje veliku akciju. “Rijaliti cenzure u ime kulture” – piše na transparentu koji drži djevojčica, možda i nesvjesna šta poručuje. Nešto stariji dječak pored nje, ipak, djeluje kao da…

Fotografija na kojoj djevojčica i dječak poziraju u Knez Mihailovoj s transparentima “U ime kulture” postaje viral na društvenim mrežama i najavljuje veliku akciju.

“Rijaliti cenzure u ime kulture” – piše na transparentu koji drži djevojčica, možda i nesvjesna šta poručuje. Nešto stariji dječak pored nje, ipak, djeluje kao da dobro zna za šta se bori. Na njegovom transparentu stoji: “Nadjačaj buke rijaliti bruke”.

Naravno da su ih roditelji stavili u prvi plan, roditelji koji ne znaju kako drugačije svoju djecu da zaštite od uticaja rijaliti programa u vremenu u kojem se većina razgovora na tu temu svede na: “Ok, grozno je, strašno je, ponižavajuće je, vulgarno je, ali masa se loži na to, a tebe niko ne tjera da gledaš”.

Ali, šta je s djecom?

Kako njima objasniti da je to nešto grozno, strašno, ponižavajuće, vulgarno – ako se to pušta na svakom kanalu; ako o tome pričaju drugarice iz razreda; ako na programu nema zapravo ništa drugo sa čim bi se moglo uporediti.

“Za koga sve ovo radimo? Za njih! Mi smo se gradili uz dječije emisije, nećemo dopustiti da oni odrastaju uz rijaliti!”, stoji uz fotografiju “U ime kulture”, inicijative protiv rijaliti programa.

Fotografija je nastala prije nekoliko dana, kad je u centru Beograda, ispred REM-a, održan je performans aktivista građanskih udruženja koji zahtijevaju da se ograniči emitovanje rijalitija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Učesnici performansa iznijeli su ispred Regulatorne agencije za elektronske medije stare televizore, fotografije šokantnih scena prikazanih u rijalitiju, natpis “Neću rijaliti, hoću kulturu”, “Gdje su crtaći”, ali i ogledalo na kojem je pisalo – “pogledaj u oči onoga ko je kriv”.

– Mi ne tražimo zabranu, to ne bi ni bilo ustavno, ali smatramo da je postojeći način prikazivanja najprije skandalozan, a zatim, njime se već krši postojeći zakon. Mi smo više puta podnosili prijave REM-u koji nije reagovao, a sada je jednu od njih i odbacio. Tražili smo da se utvrdi promovisanje nasilja, i kao dokaz dostavili snimak sa sajta YouTube, iz rijalitija u koji je ušao naoružani učesnik i prijetio učesnici pištoljem. Prijava je odbačena uz obrazloženje da REM nije nadležan da ocjenjuje snimke sa sajta YouTube – rekao je za MONDO Savo Manojlović, organizator performansa.

Paralelno, započeto je skupljanje potpisa podrške u borbi protiv rijalitija i za 23. jun najavljen zvanični početak inicijative.

Izvor:: Noizz.rs
Foto: ZADRUGA 2 • GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Slične objave

Snimak Aleksandra Vučića kad je imao 10 godina objašnjava sve

J K

Seksi performans Milice Pavlović

V.R.

Divna Karleuša će biti ispraćena na vječni počinak uz pjesmu ‘Bila je tako lijepa’

Igor Mudrinić

Ostavite komentar