Region Vijesti

Ministri EU: Srbija napredovala, nužan pomak u vladavini zakona i normalizaciji s Kosovom

Ministri inostranih poslova EU su u Luksemburgu “pozdravili sveukupan napredak Srbije u pregovorima o članstvu” s EU. Ali su predočili da srpske vlasti “moraju da ostvare pomak u vladavini zakona i poglavljima temeljnih prava, kao i normalizaciji odnosa s Kosovom”. Kako je navedeno u zaključcima ministarskog zasedanja EU, sređivanje odnosa…

Ministri inostranih poslova EU su u Luksemburgu “pozdravili sveukupan napredak Srbije u pregovorima o članstvu” s EU.

Ali su predočili da srpske vlasti “moraju da ostvare pomak u vladavini zakona i poglavljima temeljnih prava, kao i normalizaciji odnosa s Kosovom”.

Kako je navedeno u zaključcima ministarskog zasedanja EU, sređivanje odnosa sa Prištinom je “i dalje od suštinske važnosti i biće presudno za tok celokupnih pregovora” s EU.

Takođe je predočeno da je “primena prelaznih uslova za poglavlja 23 i 24” koja se tiču vladavine prava i temeljnih prava i sloboda, “od temeljnog značaja i mora biti vodilja za buduće reforme i dovesti do čvrstih rezultata”.

“Posebna pažnja i dalje nužna kad je reč o nezavisnosti i sveukupnoj efikasnosti pravosudja, uključujući putem tekuće ustavne reforme i njene delotvorne primene”, stav je šefova diplomatija EU.

“Srbija mora”, dodaje se u zaključcima, “ostvariti opipljive i trajne rezultate u efikasnoj istrazi, podizanju optužnica i presudama naročito kad su u pitanju suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i pranje novca”.

Ministri EU su predočili da je “izostanak napretka u slobodi izražavanja i dalje uzrok ozbiljne zabrinutosti” i “pozvali Srbiju da, što je hitno nužno, jamči za bezbedne uslove za neometano upražnjavanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija, uključujući dodatne napore za istragu slučajeva napada na novinare”.

“Savet ministara EU prima na znanje napredak ostvaren u pripremi medijske strategije i poziva Srbiju da prioritetno usvoji i delotvorno sprovede tu strategiju na transparentan način i uz učešće svih zainteresovanih”.

U završnom dokumentu zasedanja se ističe da “Savet ministara povoljno ocenjuje napredak u ekonomskim reformama” i “ohrabruje Srbiju da nastavi s naporima za postizanje konkurentnosti i ostvarivanje rasta kroz strukturalne reforme, uključujući naroccito sektor energije, tržište radne snage i pospešenje i predvidivost propisa”.

Ministri evropske 28-rice traže da Srbija trgovinsku i energetsku politiku usaglasi s “pravnom tekovinom” EU, “naročito kad je u pitanju tržište gasa i projekat Gastrans”.

U zakljuccima se “ponovo naglašava potreba da Srbija ispuni obaveze o postepenom usaglašavanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, saglasno Okviru za pregovore, i da prioritetno preokrene nepovoljan trend”.

B92

Slične objave

Oluja Dorijan pred Portorikom, preti da će se pretvoriti u uragan

M.

“OVO JE SRAMOTA” Protest VEHABIJA u Tuzli zbog LGBT festivala, bacali jaja i uzvikivali “ALAHU EKBER” (VIDEO)

M.

Tramp upozorio Erdogana: Ako se nešto desi američkim vojnicima…

M.

Ostavite komentar