Magazin Zanimljivo

Francuski milijarder kupio Sotheby’s za 3,7 milijardi dolara

Telekomunikacioni milijarder Patrick Drahi kupio je aukcijsku kuću Sotheby’s za 3,7 milijardi dolara, javio je BBC.

Kompanija, koja je na njujorškoj berzi bila 31 godinu, sada se nakon problematičnog razdoblja vraća u privatno vlasništvo.

Francuski preduzetnik, kolekcionar umjetnina i osnivač telekomunikacione kompanije Altice, kupio je Sotheby’s u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina. Aukcijska kuća Christie’s, suparnik Sotheby’sa, u vlasništvu je takođe francuske porodice Pinault, prenosi Hina.

Nakon što je financijska kriza pogodila to tržište, Sotheby’s se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedge fondova, Dana Loeba i Micka McGuirea. Loebova firma Third Point je drugi najveći ulagač s 14 posto učešća.

Poznati trgovac umjetničkim djelima, Loeb je pozdravio prodaju i Reutersu rekao “da cijena opravdava vrijednost koju su uvidjeli kada su prvi puta investirali u Sotheby’s te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima poput firme Third Point koja je vjerovala u potencijal te aukcijske kuće”.

Aukcijsko tržište oživjelo je u novembru 2017. kada je slika Salvator Mundi, dugo godina izgubljena slika Leonarda da Vincija koju je naručio francuski kralj Luj XII, prodana u New Yorku za rekordnih 450,3 miliona dolara. Aukcija je održana u Christie’su.

Slične objave

Izjava maturanta iz Bijeljine nasmijala region

Igor Mudrinić

Budući suprug Skarlet Johanson: Savjetovali su mi da ne žurim sa djecom jer su ona ono najgore od braka

V.R.

PRODIGY: Preminuo Kit Flint

Z.K

Ostavite komentar