Reditelj Aleksej Muradov (56) je u intervjuu za nedeljnik “Moskva tajms” poručio da će svijet saznati šta se zaista dogodilo u Černobilju i otkrio fokus scenarija

Širom sveta smenjuju se komentari oduševljenja i razočaranja: jedni petodelnu dramu o najvećoj nuklearnoj katastrofi već nazivaju klasikom, a drugi joj osporavaju istorijsku tačnost. Najoštriji u kritikama dela Njujorčanina Krejga Mejzera (48) su ruski mediji koji prenose da je serija puna grešaka i da karikira istinu. Činjenica je da na poznatom filmskom sajtu IMDb.com “Černobilj” ima ocenu 9,7 – najveću u njegovom skoro tri decenije dugom životu.

Brže bolje, Rusi su se “bacili” na posao: na snimanje svoje verzije tragedije koje se dogodila kobnog 26. aprila 1986. godine, a čije se posledice osećaju i danas. Ministarstvo kulture je izdvojilo deo budžeta (460.000 dolara), a pošto je serija u fazi postprodukcije, svi se nadaju da će uskoro biti objavljen datum premijere. Reditelj Aleksej Muradov (56) je u intervjuu za nedeljnik “Moskva tajms” poručio da će svet saznati šta se zaista dogodilo u Černobilju i otkrio fokus scenarija:

– Teorija većine istoričara je da su se Amerikanci infiltrirali u nuklearnu elektranu “Lenjin” u blizini ukrajinskog grada Pripjat. Na dan eksplozije reaktora 4, jedan od neprijateljskih obaveštajaca bio je prisutan u stanici. Heroji serije neće biti naučnici, vojnici i civili koji su pomogli da se spreči dalje širenje radijacije, nego KGB agenti koji su pokušali da zaustave sabotažu CIA operativaca.