Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Uzbuna: Sve više samoubistava

Veliki broj samoubistava i tragičnih slučajeva koji su imali smrtni ishod zabrinuli su brojne građane BiH, posebno jer su se svi ti slučajevi dogodili u veoma kratkom periodu.

Veliki broj samoubistava i tragičnih slučajeva koji su imali smrtni ishod zabrinuli su brojne građane BiH, posebno jer su se svi ti slučajevi dogodili u veoma kratkom periodu.

Alarmantan podatak dolazi iz opštine Tešanj, gdje je od početka ove godine čak osam građana diglo ruku na sebe.

Posljednji slučaj desio se u utorak, u naselju Trepče, kada se žena (31) ubila skokom u bunar. Zbog čega se odlučila na ovaj korak, nije poznato.

Nakon ovog slučaja na Fejsbuk profilu oglasio se i načelnik Tešnja Suad Huskić.

– Da je jedno, bilo bi previše. Žao mi je naših sugrađana i njihovih porodica! Očigledno se srećemo s teretima bolne prošlosti i teške sadašnjosti. Društvo i sistem su “oboljeli”, posljedice su iz dana u dan sve veće i sve teže – napisao je Huskić.

U izjavi za Avaz rekao je da su već održani sastanci s policijom i centrom za socijalni rad.

–Razmotrićemo sve slučajeve, analizirati, a potom s nadležnim institucijama vidjeti kako možemo pomoći i reagovati. Već u prvoj analizi se vidi da je lani bilo oko 400 samoubistava u cijeloj BiH. Nažalost, sada smo u situaciji da moramo raditi poređenja, vidjeti šta se dešava u Tešnju – rekao je Huskić.

Psihički problemi

U Opštoj bolnici Tešanj početkom maja skokom kroz prozor s četvrtog sprata ubio se 70-godišnji I. S. iz Piljužica kod Tešnja. Riječ je o pacijentu koji je imao psihičkih problema.

Mjesec ranije, u mjestu Kalošević osoba M. B. pucala je u sebe iz automatske puške.

TK: Djevojka skočila u smrt

U Tuzlanskom kantonu prošle su godine crne statistike zabilježile čak 47 samoubistava, u Tuzli 14, Lukavcu 11, Gradačcu devet, Gračanici i Kalesiji po tri…

Posljednje samoubistvo počinila je 19-godišnja djevojka, koja je u smrt skočila sa 22. sprata hotela “Melain” u Tuzli.

Najčešći način počinjenja samoubistva je vješanjem, čak 32 slučaja, pucanjem iz vatrenog oružja (6), skokom s visine (4) te trovanjem otrovnim sredstvima, utapanjem u vodi, klanjem, samospaljivanjem i nanošenjem povreda oštrim predmetom.

Iz Uprave policije TK ističu da se u najviše slučajeva radilo o teško bolesnim osobama.

Ali, stručnjaci upozoravaju da motivi za samoubistvo mogu biti nedavne smrti bliskih osoba, razvod, gubitak samopoštovanja…

Brojke

  • 218 samoubistava lani je bilo u FBiH
  • 47 u Tuzlanskom kantonu
  • 69 u Srednjobosanskom
  • 35 u Zeničko-dobojskom
  • 26 u Hercegovačko-neretvanskom.

(Avaz)

Slične objave

Hong Kong: Policija bacila suzavac na demonstrante

D V

Djevojka koju je udarila grana u Banjaluci: Osjećala sam strašne bolove

M.

Izetbegović tvrdi: Napravljen dobar politički okvir

D V

Ostavite komentar