Tehnologija World-wide-web

Španska fudbalska liga putem aplikacije prisluškivala gledaoce

Španska agencija za zaštitu podataka, AEPD, kaznila je nacionalnu fudbalsku ligu, LaLiga, sa 250.000 evrazbog navodnog kršenja GDPR-a to jest zakona o privatnosti i transparentnosti podataka EU.

Španska agencija za zaštitu podataka, AEPD, kaznila je nacionalnu fudbalsku ligu, LaLiga, sa 250.000 evrazbog navodnog kršenja GDPR-a to jest zakona o privatnosti i transparentnosti podataka EU. Aplikacija lige, koja se koristi za praćenje utakmica i statistika, koristila je mikrofon telefona i GPS kako bi beležila zvuke iz okoline u kojoj se uređaj nalazi kao što su kafići i ostali prostori u kojima se ilegalno prenose fudbalske utakmice, javljaju španski list El Pais.

Koristeći tehnologiju sličnu Shazam-u, aplikacija bi snimala zvuk kako bi identifikovala fudbalske utakmice, i koristila geolokaciju telefona kako bi detektovala koji kafići prikazuju bez dozvole. El Diario izveštava da su fanovi preuzeli tu aplikaciju više od deset miliona puta, u suštini pretvarajući ih u tajne agente. Liga tvrdi da aplikacija traži dozvolu za pristup mikrofonu i lokaciji telefona i da se podaci koji se šalju na server primaju kao kod, a ne u audio formatu, i koriste se samo za otkrivanje LaLiga prikazivanja. Aplikacija objašnjava u uslovima pružanja usluge da dozvoljavajući aplikaciji, korisnici pristaju da LaLiga koristi njihove telefone za otkrivanje ilegalnog ponašanja, kao što je emitovanje piratske fudbalske utakmice.

Međutim, španska agencija za zaštitu podataka tvrdi da ova aplikacija to nije razjasnila, te je uslovila LaLiga-u da ukine aplikaciju do 30. juna. Liga planira da uloži žalbu na kaznu, tvrdeći da agencija ne razume u potpunosti tehnologiju aplikacije. Otkrivanje ilegalnih prikazivanja ključno je za ovu organizaciju, kažu, jer procene govore da ih piraterija svake godine ošteti za oko 400 miliona evra, prenosi TechCrunch.

Izvor: The Verge

Slične objave

Xiaomi Mi CC9, CC9e i CC9 Meitu Edition ozvaničeni sa fokusom na selfije

V.R.

Objavljen 4K gejmplej za Dying Light 2

V.R.

Detalji o Nvidia GeForce RTX 20 ‘Super’ grafičkim kartama

V.R.

Ostavite komentar