Hrana i zdravlje

Japanci jedu prženo lišće javora

Umjestoda da jedu čips, smoki, čokoladice, grisine ili neke od omiljenih, mahom nezdravih grickalica kod nas, Japanci uživaju dok im pod nepcima krcka prženo lišće

UMESTO da jedu čips, smoki, čokoladice, grisine ili neke od omiljenih, mahom nezdravih grickalica kod nas, Japanci uživaju dok im pod nepcima krcka prženo lišće, i to ne bilo koje već – javorovo.

Momidži ili momidži tempura naziv je ove, jedne od najpopularnijih užina u Zemlji izlazećeg sunca, koja je dobila ime po japanskom javorovom drvetu. Kako spremaju tu neobičnu grickalicu? S obzirom na to da lišće, samo po sebi, nema neki poseban ukus, prethodno ga godinu dana drže u buretu sa solju, pa ga prže u dubokom ulju, uvaljano u slatko testo, uz dodatak susama, po želji.

Prave ga kod kuće, ali i prodaju na uličnim tezgama, i to tokom cele godine. Recept za lisnati dezert potiče iz Osake, gde ga već čitav vek tretiraju kao pravi specijalitet.

Slične objave

Djelotvorne vježbe jezikom

V.R.

Instant buđenje: Zbog ovih činjenica više nikada nećete odgoditi alarm

Igor Mudrinić

Ako primjetite ovu promjenu kada mokrite, odmah se javite ljekaru

V.R.

Ostavite komentar