Svijet Vijesti

“Slažemo se sa SAD, to je bio Iran. Radili su to i ranije”

Saudijska Arabija se slaže sa SAD da Iran stoji iza napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, saopštio saudijski ministar inostranih poslova. “Nemamo razloga da se ne složimo sa američkim državnim sekretarom (Majkom) Pompeom”, kazao je Adel al-Džubeiron za CNN. Al Džubeir je dodao da je Iran i ranije…

Saudijska Arabija se slaže sa SAD da Iran stoji iza napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, saopštio saudijski ministar inostranih poslova.

“Nemamo razloga da se ne složimo sa američkim državnim sekretarom (Majkom) Pompeom”, kazao je Adel al-Džubeiron za CNN. Al Džubeir je dodao da je Iran i ranije činio takve stvari.

Prethodno je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da su SAD procenile na osnovu obaveštajnih podataka, tipa oružja koje je upotrebljeno i sofisticiranosti napada da je Iran odgovoran za napade na tankere, javio je Rojters.

Portparol norveške brodske kompanije “Frontlajn” potvrdio je u četvrtak da se naftni tanker te kompanije “Front Alter” zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu.
Svih 23 člana posade prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol.

S druge strane, menadžer BSM rekao je da je tanker “Kokuka kurejdžes” oštećen u incidentu u Omanskom zalivu.

To je poslednji u nizu incidenata s tankerima. Pre mesec dana napadnuta su takođe dva tankera u vodama UAE, Saudijske Arabije, koji su prenosili naftu za SAD. Tada je Vašington optužio Iran da stoji iza napada, što je dodatno podiglo tenzije na relaciji SAD- Iran.

Zbog poslednjeg, jučerašnjeg, napada na naftne tankere održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

B92

Slične objave

Priština i Tirana potpisale sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici

M.

Oštre reakcije iz Ambasade SAD

D V

Završen sastanak u Sarajevu: Savjet ministara vjerovatno do kraja mjeseca

M.

Ostavite komentar