Hrana i zdravlje

Ova ljetna namirnica pomoći će vam pri gubitku kilograma, tvrde stručnjaci

TIKVICE su savršena ljetna namirnica. Imaju samo 20 kalorija po šoljici, nula masnoća i holesterola te 35 posto dnevne preporučene doze vitamina C, piše Huffington Post.  Sadrže i značajne količine vitamina B6, C, K, riboflavina i minerala poput kalija i mangana, a ovo su još neke njene prednosti:  1. Podstiče probavu Tikvice poboljšavaju…

TIKVICE su savršena ljetna namirnica. Imaju samo 20 kalorija po šoljici, nula masnoća i holesterola te 35 posto dnevne preporučene doze vitamina C, piše Huffington Post. 

Sadrže i značajne količine vitamina B6, C, K, riboflavina i minerala poput kalija i mangana, a ovo su još neke njene prednosti: 

1. Podstiče probavu

Tikvice poboljšavaju probavu, a mogu smanjiti i učestale tegobe sa zatvorom. One takođe sadrže značajne količine vlakana, elektrolita i drugih hranjivih tvari koje su potrebne za zdrav probavni sistem. 

2. Usporavaju starenje

Starenje je posljedica djelovanja toksina, slobodnih radikala i upala kojima je tijelo izloženo tokom godina. Tikvice su bogate antioksidansima i protivupalnim fitonutrijentima koji pomažu osloboditi tijelo od slobodnih radikala.

3. Snižava razinu šećera u krvi 

Visoka razina šećera u krvi i dijabetes problemi su koje dodatno pogoršava nezdrava prehrana. Uključivanjem tikvica u ishranu povećavate unos vlakana. Istraživanja pokazuju da uključivanje najmanje 30 grama vlakana u dnevnu prehranu značajno smanjuje rizik od dijabetesa.

https://www.instagram.com/p/Byo_BUSJcam/

4. Ubrzavaju zarastanje rana 

Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na tom najvećem ljudskom organu. 

5. Čuvarica prostate 

Tikvicu možemo nazvati i pravom muškom namirnicom. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.

6. Pomažu pri gubitku težine

Tikvice su niskokalorične i upravo zbog toga idealne za one koji žele izgubiti kilograme. Uključivanjem tikvica u ishranu povećavate unos vlakana i vode. To znači da ćete se duže osjećati siti zbog čega ćete i manje jesti. Dugoročno, izgubićete dio svoje prekomjerne težine.

Index

Slične objave

Mršavite i dok spavate

V.R.

Besparica stvara migrenu

V.R.

Inteligentni ljudi to znaju: Loše strane inteligencije

V.R.

Ostavite komentar