Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Optužnica protiv načelnika Jezera

Protiv bivšeg načelnika opštine Jezero Dušana Šajina (49) podignuta je optužnica zbog toga što je iskoristio svoja ovlaštenja i svom vjenčanom kumu V. M. namjestio više poslova. Optužnicu protiv Šajina podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, a potvrdio Osnovni sud u Mrkonjić Gradu. Sređivanjem poslova njegov kum je zaradio…

Protiv bivšeg načelnika opštine Jezero Dušana Šajina (49) podignuta je optužnica zbog toga što je iskoristio svoja ovlaštenja i svom vjenčanom kumu V. M. namjestio više poslova.

Optužnicu protiv Šajina podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, a potvrdio Osnovni sud u Mrkonjić Gradu.

Sređivanjem poslova njegov kum je zaradio ukupno 31.260 maraka.

Prema optužnici, Šajin je kao načelnik opštine Jezero u namjeri da V.M, vjenčanom kumu, pribavi imovinsku korist, iskoristio svoj položaj i ovlašćenja.

– On je u opštini Jezero sklopio s njim direktni sporazom u vidu šest ugovora o djelu. Ugovori su potpisani 2, 8, 11, 15, 18. i 21. jula 2013. godine – precizirano je u optužnici.

Ugovori su se odnosili na izvođenje radova koji su podrazumijevali nasipanje i uređenje obale jezera Đol.

– Pojedinačna vrijednost javnih poslova po ugovoru o djelu ne prelazi novčani iznos od 6.000 maraka. Iako se radilo o istoj parceli i istom predmetu, vrijednost ukupno izvršenih radova je iznosila 31.260 maraka. Sve je to u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama – piše u optužnici.

Zakon o javnim nabavkama propisuje vrstu postupka za dodjelu ugovora o javnoj nabavci roba, usluga ili izvršenja radova.

– Na ovaj način V.M. je pribavio imovinsku korist od 31.260 maraka – stoji u optužnici.

Dalje se navodi da je Šijan na ovaj način počinio krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja”.

Prema krivičnom zakoniku RS, ako službeno ili odgovorno lice koje iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja prekorači granice i sebi ili dugom pribavi neku korist, ili drugom nanese štetu, biće kažnjen kaznom zatvora od jedne do 5 godina.

– Ako se ovo djelo izvrši pri vršenju javnih nabavki ili na štetu sredstava budžeta Republike Srpske, javnih fondova ili drugih javnih sredstava, učinilac će biti kažnjan kaznom zatvora od 3 do 15 godina – precizirano je u zakonu.

(Srpskainfo)

Slične objave

“Moždana smrt NATO-a, Evropa je na rubu ponora”

M.

Uvedene prve sankcije Turskoj

M.

Britanski poslanici danas GLASAJU O BREGZITU: “Izlazak će se odvijati glatko ili će biti BRUTALNO RAZDVAJANJE”

M.

Ostavite komentar