Republika Srpska / BiH Vijesti

“Kome odgovara anarhija i stanje kriminala neće doći na sjednicu PSBiH”

Mislim da je ključna institucija parlament a onome kome odgovara anarhija i stanje kriminala i korupcije pretpostavljam da neće doći, ističe Dragan Mektić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Mislim da je ključna institucija parlament a onome kome odgovara anarhija i stanje kriminala i korupcije pretpostavljam da neće doći, ističe Dragan Mektić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Na zahtjev osam parlamentarnih stranaka, sutra bi trebalo da bude održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Tema bi trebala biti migrantska kriza i aktuelno stanje u pravosuđu. Međutim, iz Srpskog kluba su poručili da neće prisustvovati sjednici dok iz PDP-a, jedne od stranaka koja je zahtijevala hitnu sjednicu, kažu da je bitno da poslanici kažu svoj stav o situaciji u BiH.

Kao jedan od osnovnih razloga za neprisustvovanje vanrednoj sjednici, Srpski klub u Predstavničkom domu parlamenta BiH, u kojem se nalaze stranke SNSD, DNS, Socijalistička partija i Ujedinjena Srpska, navodi to što nije formirana komisija za izbor predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara. Tvrde da su sjednicu sazvali poslanici koji su prvi u BiH prekršili zakone i zbog kojih je sve blokirano na nivou BiH.

“Pošto Srpski klub i klub SNSD-a sarađuju i djeluju na identičnim poolitčkim principima obavještavam vas da ni Srpski klub neće odazvati toj sjednici .Ja pozivam Džaferovića i Komšića da priznaju i upute formalno prijedlog za komisiju u proceduru a kolegama koji su stvorili blokadu da se usaglase sa komisijom i time možemo da počnemo da radimo ovako nas pozivaju na pokrivanje kuće a nemaju ni temelja ni vrata ni prozora i ovo je u najmanju ruku licemjerno”, smatra Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba u PD Parlamenta BiH.

Licemjerno je to, uzvraćaju iz PDP-a, što se zbog neslaganja u mišljenjima među poslanicima ne razgovara o temama koje su od interesa za sve građane BiH. Nepovjerenje u institucije je sve veće, a migrantska kriza uzima maha i zato treba da svi kažu svoje stavove o tim problemima.

“Mislim da je nekorektno primati platu a ne pokušati održati bilo kakvu vrstu rasprave o važnim pitanjima. Ppravosuđe je u ozbiljnim problemima i to zaslužuje neku odgovornost šta uraditi u narednom periodu a migrantska kriza uzima sve veći danak u ovoj zemlji i bitno je da damo stavove”, ističe Branislav Borenović, poslanik PDP-a u PS BiH.

Borenović smatra da je neophodno što prije odblokirati rad institucija na nivou BiH.

“SDA, SNSD I HDZ BiH to su tri političke partije koje drže parlament u blokadi i koje su započele formiranje zajedničkih institucija i mi ih pozivamo i ohrabujemo i apelujemo da to završe kad su mogli izbarati Dom naroda, kolegijum i parlamentarnu komisiju imaju skupštinsku većinu neka završe svoj posao a ne traže izgovor tamo gdje ne stoji, kaže Borenović.

Vanrednu sjednicu tražio je i jedan od dva poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić. Kaže da je dobro što se jedan dio poslanika izdigao iznad sitnih stranačkih političkih interesa i da ipak treba raspravljati o stanju u pravosuđu i migrantskoj krizi.

“Mislim da je krajnje licemjerno uzimati određeni dio poslanika prije svega SNSD i Staše Košarca. Uzimati tolike mjesečne plate i druge privilegije a ne rješavati problem tih građana.U ovakvom stanju sunovrata pravosuđa da pokušamo institucionalno nešto da učinimo. Mislim da je tu ključna institucija parlament a onome kome odgovara anarhija i stanje kriminala i korupcije pretpostavljam da neće doći, ističe Dragan Mektić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

14 poslanika zatražilo je hitno zasjedanje Predstavničkog doma koji do sada nije održao nijednu sjednicu. Posljednja sjednica bila je zakazana za 11.april ali nije bila održana zbog nedostatka kvoruma.

Parlament BiH se od decembra nalazi u potpunoj blokadi jer poslanici SNSD-a odbijaju učestvovati u radu sve dok Predsjedništvo BiH ne predloži Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

BN

Slične objave

Hrvat uhapšen zbog ubistva dvogodišnjeg sina

M.

Sedam mladića grupno silovalo maloljetnicu, sudija ih pustio na slobodu

M.

Dačić preživio bombaški napad

M.

Ostavite komentar