Region Vijesti

“Ako si žena, Srbin, Rom, gej ili nisi ekstremni desničar u Hrvatskoj – može te svako pretući”

Saborska zastupnica u Hrvatskoj Vesna Pusić istakla je da pojedine grupe u ovoj zemlji može svako da pretuče, a počinilac će ostati nepoznat.

Saborska zastupnica u Hrvatskoj Vesna Pusić istakla je da pojedine grupe u ovoj zemlji može svako da pretuče, a počinilac će ostati nepoznat.

Raspravljajući o Izveštaju o sprovođenju Strategije nacionalne sigurnosti, saborska zastupnica u Hrvatskoj Vesna Pusić (Glas/HSU) rekla je kako je nasilje “u društvu, u školi, porodici, na putu” trenutno najveća opasnost za hrvatske građane.

“Dakle, u situaciji u kojoj, ako si žena, Srbin, Rom, gej ili nisi ekstremnih desničarskih uverenja, nisi siguran, može te pretući svako na putu, počinilac nepoznat”, rekla je Pusićeva nazvavši Izveštaj “potpunim promašajem”, jer ni rečju o tome ne govori.

Kao jedan od razloga porasta nesigurnosti i nasilja, navodi što sa najviših mesta, uključujući i Sabor, dolaze kontradiktorne poruke, odnosno postoji “konfuzija u vrednostima”, što se, kaže, videlo na primeru Istanbulske konvencije, Marakeškog sporazuma…

Hrvatsko društvo je najnesigurnije nakon rata naovamo, poručila je Pusićeva, s čim se nisu saglasili HDZ-ovi zastupnici.

Razlikovati javnu i nacionalnu bezbednost

“Svako je nasilje za osudu, ali treba raditi razliku između javne i nacionalne sigurnosti, a Hrvatska je, po mnogim ocenama, jedna od najsigurnijih zemalja, ne samo u Europi, nego u svetu”, uzvraća Miroslav Tuđman.

“Neozbiljno je na pojedinačnim incidentima govoriti o ugrožavanju nacionalne sigurnosti”, dodaje Irena Vuksanović Petrijevčanin i tumači kako jednu jurisdikciju ima MUP, a drugu Ministarstvo obrane, pa je neozbiljno Ministarstvo odbrane prozivati za nasilje u porodici.

Izvor:nacional.hr,B92

Slične objave

Američki analitičari ocijenili prednosti i nedostatke S-400

D V

“Pravdu ću uzeti u svoje ruke”

D V

Objavljene fotografije srušenog američkog drona: “Dokaz da je letio iznad Irana”

M.

Ostavite komentar