Republika Srpska / BiH Vijesti

VSTS odbio da razriješi tužioca

Sašu Labotića Sud BiH osudio je zbog piratstva. Kancelarija disciplinskog tužioca tražila razrješenje, ali mu je disciplinska komisija VSTS-a izrekla samo novčanu sankciju. Tužilac Labotić skrivao od VSTS-a da je osuđivan. Osuđivani tužilac poznat je po tome što je optužio mrtvog Davida Dragičevića. Dok je trajao disciplinski postupak, Labotić je…

Sašu Labotića Sud BiH osudio je zbog piratstva. Kancelarija disciplinskog tužioca tražila razrješenje, ali mu je disciplinska komisija VSTS-a izrekla samo novčanu sankciju. Tužilac Labotić skrivao od VSTS-a da je osuđivan.

Osuđivani tužilac poznat je po tome što je optužio mrtvog Davida Dragičevića. Dok je trajao disciplinski postupak, Labotić je unaprijeđen u šefa Odjeljenja u Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Prilikom donošenja odluke o imenovanju Saše Labotića za okružnog tužioca u Banjaluci, Visoki sudski i tužilački savjet se, piše u obrazloženju Odluke iz 2014. godine, vodio njegovim stručnim sposobnostima, marljivošću, odlučnošću, odgovornošću, nepristrasnošću, ponašanjem van posla i profesionalizmom.

Šest godina ranije, “marljivi, odgovorni i nepristrasni” profesionalac Labotić priznao je državnim tužiocima da se bavio piratstvom, nakon čega ga je 28. februara 2008. godine Sud BiH pravosnažno osudio zbog krivičnog djela “nedozvoljeno korišćenje autorskih prava”. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 900 maraka. No, ovu presudu je marljivi, odgovorni i nepristrasni tužilac Labotić sakrio kada je popunjavao aplikaciju za okružnog tužioca u Banjaluci.

“Nije on skrivao presudu, nego je prilikom aplikacije prećutao da je suđen, mada je ta osuda brisana”, kazao je za “Žurnal” Dragomir Vukoje, predsjednik Disciplinske komisije VSTS-a, koja je krajem prošle sedmice odbila zahtjev Kancelarije disciplinskog tužioca da se Labotić razriješi dužnosti.

A pošto je prećutao, a ne sakrio presudu kojom je osuđen za kriminal, Labotića je Komisija kaznila novčano. Odbiće mu se od plate 50 odsto u narednih nekoliko mjeseci.

Osim Vukoje, članovi Disciplinske komisije bili su još Berina Alihodžić i Stanko Nuić. Sve troje su bliski čelnicima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Dragomir Vukoje je, objavljivali smo već, čovjek od povjerenja predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije. Upravo je on bio predsjednik i Drugostepene disciplinske komisije koja je odbila da suspenduje prvog čovjeka VSTS-a zbog njegovih neprimjerenih kontakata i korupcije u aferi poznatoj kao “Potkivanje”.

I druga članica Komisije u predmetu “Labotić” odlučivala je i u predmetu “Tegeltija”. Berina Alihodžić je članica VSTS-a i osoba od povjerenja potpredsjednice VSTS-a Jadranke Lokmić – Misirače. Upravo je Misirača odigrala ključnu ulogu prilikom formiranja disciplinskih komisija koje su odlučivale po tužbi protiv Milana Tegeltije, dok je predsjednik VSTS-a formirao Komisiju koja je odlučivala o tužbi protiv Saše Labotića.

Predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju i tužioca Sašu Labotića, inače, vezuje jedan bitan predmet – David Dragičević. Tegeltija, naime, nije preduzeo nikakve mjere u vezi s propustima u istrazi o ubistvu Davida Dragičevića, dok je Labotić bio jedan od tužilaca koji je trebalo da zataškaju istragu.

Naime, šest dana nakon što je pronađeno tijelo ubijenog Dragičevića, tužilac Labotić je Osnovnom sudu u Banjaluci proslijedio optužnicu protiv ubijenog mladića. Kada je vidio o čemu je riječ, sudija za prethodno saslušanje Dragan Uletilović je sačinio službenu zabilješku da je “nakon zaprimanja optužnice obavijestio postupajućeg tužioca da je David Dragičević preminuo, te da je potrebno da tužilac dostavi izjavu o povlačenju optužnice”.

Postupajući tužilac, međutim, nije postupio po uputama sudije, te je insistirao na procesuiranju ubijenog Dragičevića. Nakon pritiska javnosti, ipak, Labotić odustaje od optužnice, ali za “marljivo, nepristrasno i profesionalno” postupanje biva nagrađen zlatnom policijskom značkom, koju mu je 4. aprila 2018. godine dodijelio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske – Dragan Lukač.

(zurnal.info)

Slične objave

Vučić i Erdogan o stanju u regionu

M.

Merkel: Brexit je trenutno neizvjestan

M.

Incident u Prnjavoru: Bagerom uništio automobil dužniku

M.

Ostavite komentar