Hrana i zdravlje

Kafa na prazan želudac? Evo zašto to nije dobra ideja!

Mišljenja stračnjaka u ovom se pitanju u potpunosti slažu. Dignite ruku ako ste jedna od onih osoba koja gotovo ni ne progleda a već poseže za šoljicom omiljenog napitka? Nakon što pročitate ova upozorenja stručnjaka, verujemo kako ćete ipak razmisliti da više nikad ne pijete kafu na prazan želuac! Kafa…

Mišljenja stračnjaka u ovom se pitanju u potpunosti slažu.

Dignite ruku ako ste jedna od onih osoba koja gotovo ni ne progleda a već poseže za šoljicom omiljenog napitka?

Nakon što pročitate ova upozorenja stručnjaka, verujemo kako ćete ipak razmisliti da više nikad ne pijete kafu na prazan želuac!

  1. Kafa povećava želučanu kiselinu
    A to uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom tokom cijelog dana. Nakon dužeg vremena takve tegobe mogu dovesti do ozbiljnijih problema s abdomenom, poput čira na želucu, sindroma iritabilnih crijeva, refluksa… Oprez; jeftinija kafa (ona s aparata) obično je kiselija od kvalitetne kave!
  2. Kafa na prazan želudac = više stresa i anksioznosti
    Poznato je kako velike količine kafe izazivaju stres, nervozu, anksioznost…, a baš to pojačava činjenica da kafu pijete na prazan želudac. Kako bi izbjegli neugodnosti, uz kafu uvijek i nešto pojedite.
  3.  Manja razina hormona
    Kofein je jedan od glavnih krivaca za hormonsku neravnotežu – naime, kafa na prazan želudac otežava proizvodnju serotonina odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Istraživanja su dokazala, da čim prestanemo piti kafu na prazan želudac, osjećaćemo se bolje, biti raspoloženiji i imati više energije.

MH.hr

Slične objave

Kanabis može biti efikasan u tretiranju hroničnih bolova i nesanice

V.R.

Ako primjetite ovu promjenu kada mokrite, odmah se javite ljekaru

V.R.

Ako se brinete za zdravlje, ove stvari ne dijelite s drugima, kažu stručnjaci

Igor Mudrinić

Ostavite komentar