Svijet Vijesti

Vašington zaprijetio Meksiku: Uvešćemo vam opet sankcije

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da je Vašington ispreman da uvede takse Meksiku u slučaju da se ne postigne napredak u zaustavljanju imigracije. “Ako se desi da ne postižemo dovoljno napretka, postoji rizik da će takse opet biti uvedene”, rekao je Pompeo obraćajući se u ponedeljak na brifingu za…

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da je Vašington ispreman da uvede takse Meksiku u slučaju da se ne postigne napredak u zaustavljanju imigracije.

“Ako se desi da ne postižemo dovoljno napretka, postoji rizik da će takse opet biti uvedene”, rekao je Pompeo obraćajući se u ponedeljak na brifingu za novinare, a prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard najavio je da će, ako se ne smanje migracije na južnoj granici Meksika u roku od 45 dana, vlada te zemlje započeti pregovore sa SAD o prihvatanju sporazuma o “bezbednoj trećoj zemlji”.

Kako navodi Rojters, tim sporazumom od migranata bi se zahtevalo da predaju zahtev za azil u Meksiku, pre nego kod američkih vlasti.

U nedavno objavljenoj zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima.

U deklaraciji se ističe da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Slične objave

Počeo sastanak lidera Procesa Brdo – Brioni

M.

“Rusija nužni neprijatelj da bi se opravdao opstanak NATO”

D V

Veto iz Pariza ako London zatraži odlaganje Bregzita

M.

Ostavite komentar