Tehnologija World-wide-web

Kakvu poruku najnovija Zakerbergova odluka šalje Huaweiju?

Facebook više neće dozvoljavati Huaweiju da prodaje nove modele svojih pametnih telefona sa unaprijed instaliranim njihovim aplikacijama.

Facebook više neće dozvoljavati Huaweiju da prodaje nove modele svojih pametnih telefona sa unaprijed instaliranim njihovim aplikacijama.

To je poslednja, u nizu reakcija, zapadnih tehnoloških komanija nastala kao posledica prekidanja veza između njih i kineske kompanije Huawei.

Ipak, vlasnici Huaweijevih telefona i dalje će moći da preuzimaju i da koriste kako Facebook, tako i WhatsApp i Instagram, kao i da nastave da dobijaju nadogradnje putem Play Storea.

Jedina razlika je u tome da Huawei neće moći da ih koristi kao preinstalirane, što je slučaj i sa sličnim servisima kao što je Twitter.

Iz ovoga se očigledno može zaključiti da Facebook ima nešto drugačiji pristup trgovinskoj zabrani, koju je uveo predsednik SAD Donald Tramp, u odnosu na Google, koji je obezbedio samo privremenu dozvolu za instaliranje svojih bezbednosnih nadogradnji na postojeće Huaweijeve pametne telefone.

Mobilni uređaji komapnije Huawei koji se nalaze u prodaji ili “oni koji još uvek nisu isporučeni ili napravljeni” i dalje će imati Googleove usluge kao preinstalirane, ali je Facebook zabranio preinstaliranje na “svaki pametni telefon koji još uvek nije napustio fabriku”, piše The Verge.

Ova odluka, međutim, nije nešto što zabrinjava Huawei, kao što je to slučaj sa odlukama Googela i ARM-a, koje Huaweiju ograničavaju upotrebu osnovnih Android usluga, kao i razvoj sopstvenih čipova.

Potez Facebooka, međutim, Huaweiju zatvara još jedan potencijalni kanal za distribuciju aplikacije trećih strana klijentima, čime se naglašava potreba da će kineska kompanija morati da krene sa samostalnim razvojem sopstvenog app storea.

Slične objave

Analitičar: Apple neće podići cijene svojih proizvoda, optimizovaće lanac

D V

Civilization: Verzija strategije u Microsoft Excel-u

V.R.

Redmi potvrdio ultraširoku kameru, 3.5mm priključak i NFC za dolazeći premijum telefon

D V

Ostavite komentar