Republika Srpska / BiH Vijesti

Na snazi stanje prirodne nesreće za sedam opština

Na području Tuzlanskog kantona još su na snazi stanja prirodne nesreće za grad Tuzlu, opštinu Čelić, dio Gračanice, Srebrenik, dio opštine Kalesija, te Banovića i Lukavca, zbog obilnih padavina i izlivanja rijeka i bujičnih potoka koji su pričinili znatnu materijalnu štetu na infrastrukturnim objektima i poljoprivrednim usjevima. Nivo rijeke Spreče,…

Na području Tuzlanskog kantona još su na snazi stanja prirodne nesreće za grad Tuzlu, opštinu Čelić, dio Gračanice, Srebrenik, dio opštine Kalesija, te Banovića i Lukavca, zbog obilnih padavina i izlivanja rijeka i bujičnih potoka koji su pričinili znatnu materijalnu štetu na infrastrukturnim objektima i poljoprivrednim usjevima.

Nivo rijeke Spreče, koja je poplavila oko 80 hektara zasijanog i obradivog zemljišta, jutros je na mjernom mjestu Karanovac kod Gračanice iznosio 348 centimetara, dok se redovne mjere od poplava preduzimaju kada ova rijeka dostigne nivo od 300 centimetara.

Zbog jakog nevremana i grada u protekla dva dana na području ove opštine u naselju Rašljeva stradali su poljoprivredni usjevi, dok je u Lohinji jedan stambeni objekat poplavljen i prekinute su vodovodne cijevi na lokalnom vodovodu, podaci su Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

U više gračaničkih mjesnih zajednica bujične vode i porast vodotokova poplavile su dvorišta, dok je pričinjena šteta na infrastrukturnim objektima, lokalnim putevima, propustima, mostovima, pa je angažovana mehanizacija na otklanjanju nedostataka.

Na području opštine Doboj Istok Spreča je poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta u priobalju.

Vodostaj na brani hidroakumulacionog jezera Modrac jutros je iznosio 199,62 centimetra nadmorske visine i u odnosu na jučerašnje mjerenje veći je za 15 centimetara. Tačka preliva na ovoj brani je 200 metara nadmorske visine.

AGENCIJE

Slične objave

Odbio alko-test, vrijeđao policajce pa uhapšen

M.

Britanski poslanici danas GLASAJU O BREGZITU: “Izlazak će se odvijati glatko ili će biti BRUTALNO RAZDVAJANJE”

M.

Velika zapljena: “PAŠĆE MRTVE GLAVE I U BIH“

M.

Ostavite komentar