Magazin Zanimljivo

U filmu “Rocketman” i prljav veš Eltona Džona ima šljokice i perje

Na vratima na kraju hodnika se iz svjetlosti pojavljuje silueta. Raskošnih crvenih krila. Zastrašujućih rogova. Samouverenog koraka. Dok se kreće, crveno perje ostaje za njom, perlice pucketaju po pločniku… Ulazi u prostoriju, sjeda na stolicu, baca pogled preko svojih ružičastih naočara u obliku srca i izgovara: Ja sam Elton Herkules…

Na vratima na kraju hodnika se iz svjetlosti pojavljuje silueta. Raskošnih crvenih krila. Zastrašujućih rogova. Samouverenog koraka. Dok se kreće, crveno perje ostaje za njom, perlice pucketaju po pločniku… Ulazi u prostoriju, sjeda na stolicu, baca pogled preko svojih ružičastih naočara u obliku srca i izgovara: Ja sam Elton Herkules Džon i ja sam alkoholičar. I zavisnik od droga, dodaće. I zavisnik od seksa. I od šopinga. S problemima s bijesom… I tu ćete se prvi put gorko nasmiješiti prizoru legendarnog muzičara koji u svom najkitnjastijem scenskom kostimu sjedi na grupnoj terapiji i suočava se sa svojim najvećim problemima.

To je bizaran i vrlo efektan start filma “Rocketman”, koji životnu borbu legendarnog Eltona Džona pakuje u uzbudljivu, šarenu, šljokičastu fantaziju o velikim uspjesima, ali i velikim padovima.

– Moralo je da bude što iskrenije. Dno je stvarno bilo dno, a vrhunci su zaista bili to. Želio sam da film bude takav – rekao je sam Elton Džon.

U filmu ga igra mladi glumac Taron Edžerton, koji ne samo da likom podsjeća na Eltona, već je i njegove najveće hitove otpjevao na nivou. Da, “Rocketman” je muzička bajka koja prati muzičkog genija i njegov put do slave, ali prije svega do trenutka kad će se konačno osloboditi prošlosti i postati zadovoljan sobom.

Mnogo “prljavog veša” će usput ispasti. Od ispeglane školske uniforme malog Redžija koji nikad nije dobio zagrljaj od svog oca, i kojeg je majka doživljavala kao krivca za svoj promašeni život; preko odjeće koju mu je djevojka izbacila kroz prozor kad joj je priznao da je gej; preko raskošnih kostima superstara u kojima je paradirao i pravio šou od sebe, dok je iza scene trpio zlostavljanje svog partnera i gubio svoje najbliže prijatelje; pa sve do bademantila u kojem je svoje najdublje tajne ispovjedao na rehabilitaciji.

Ipak, ni u jednom trenutku neće skliznuti u neku tešku patetiku, niti će postati odbojan kao Rami Malek dok je tumačio Fredija Merkjurija u “Boemskoj Rapsodiji”.

Nema baš ni prostora za to, film je takav da su i najteže scene obojene najživljim bojama, često podvučene crnim humorom i muzikom koja podsjeća da priča ipak završava “hepi endom” – i na kraju vam se smješka pravi Elton Džon koji je u međuvremenu postao veliki humanitarac, osnažio svoja prijateljstva, našao čovjeka koji ga voli i ostvario se u ulozi oca.

Naravno, ima tu dosta materijala za zamjerke.

Nekima pretjerano djeluje scena u kojoj Elton Džon levitira sa svojom publikom, drugi tvrde da je muzičar u to vrijeme bio mnogo teži lik nego što je prikazano. Rusi su već isjekli sve scene koje prikazuju poljupce ili intimni odnos između dva muškarca, i uživanje nedozvoljenih supstanci, dok će neki možda primijetiti da takvih scena i nema koliko bi se očekivalo. U tom kontekstu sigurno će biti još dosta poređenja s “Boemskom rapsodijom”, a prije nego što krenu – treba imati na umu da Fredi Merkjuri “svoju” biografsku bajku nije aminovao, dok je Elton Džon bio potpuno uključen u “Rocketmana”.

Izvor:: Noizz.rs

Slične objave

Niko dosad nije skapirao: Logo Chicago Bullsa zaista je nepristojan kad se okrene naopačke

J K

Metal legendi Dejvu Mastejnu dijagnostikovan rak grkljana

V.R.

Meghan i Harry danas će pokazati sina, na fotkanje pozvali jednu posebnu osobu

Igor Mudrinić

Ostavite komentar