Svijet Vijesti

Tramp: Zaustavite bombardovanje i ubijanje u Idlibu

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je jutros od Sirije i Rusije da prekinu bombardovanje sirijske provincije Idlib, poslednjeg uporišta džihadista. Čujem da Rusija, Sirija i u manjoj meri Iran bombardovanjem uništavaju provinciju Idlib u Siriji i neselektivno ubijaju mnogo nevinih civila. Svet gleda taj pokolj. Šta je svrha, šta ćete…

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je jutros od Sirije i Rusije da prekinu bombardovanje sirijske provincije Idlib, poslednjeg uporišta džihadista.

Čujem da Rusija, Sirija i u manjoj meri Iran bombardovanjem uništavaju provinciju Idlib u Siriji i neselektivno ubijaju mnogo nevinih civila. Svet gleda taj pokolj. Šta je svrha, šta ćete time dobiti? PRESTANITE”, naveo je Tramp na Tviteru.

Sirijske nevladine organizacije su u petak osudile neaktivnost međunarodne zajednice u vezi s eskalacijom nasilja u Idlibu koja je, kako je navedeno “uzrok najvećeg talasa raseljavanja” od početka rata u Siriji.

Predstavnici tih organizacija su na konferenciji u Istanbulu opisali svakodnevnu humanitarnu dramu u Idlibu, navodeći da bi bombardovanje moglo da natera 300.000 ljudi da krenu ka turskoj granici a da “više od 200.000 živi u maslinjacima” jer u izbegličkim kampovima nema mesta. Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava je, takođe u petak, saopštila da je tokom mesec dana borbi u Idlibu i okolini poginulo skoro 950 ljudi, većinom boraca.

Eskalacija u Idlibu, provinciji na severozapadu Sirije uz granicu s Turskom, najozbiljnija je otkako su Rusija i Turska, zaštitnica pobunjenika, u septembru prošle godine dogovorile stvaranje “demilitarizovane zone” koja bi razdvojila pobunjenike od vladinih snaga.

Taj dogovor je samo delimično sproveden u delo jer su džihadisti u Idlibu odbili da se povuku iz tampon zone.

Iako sirijska vlada nije eksplicitno objavila ofanzivu na džihadističku grupu Hajat Tahrir al-Šam koja vlada u Idlibu, sirijska vojska i njeni saveznici su pojačali bombardovanje i zauzeli neke teritorije na obodima provincije.

Rusija je u petak pozvala džihadiste i pobunjenike da prekinu napade na područja pod kontrolom vlade.

b92

Slične objave

Policija USK počela dislociranje migrante sa javnih površina

M.

Pravio haos na benzinskoj pumpi pa udario policajca šakom

M.

“Za Austriju skup u Blajburgu fašistički”

M.

Ostavite komentar