Magazin Zanimljivo

Tegle kao grobovi: Iskopana misterija stara 1.000 godina

Posljednji svjedoci laoških civilizacija leže u velikim kamenim teglama. Njihova priča uklesana za vrijeme kamenog i metalnog doba zadala je arheolozima nov zadatak. Duboko u šumama jugoistočne Azije leži misterija stara jedan milenijum, arheolozima poznata tek od nedavno. Više od 100 hiljadugodišnjih „tegli” od masivnog kamena otkriveno je na više…

Posljednji svjedoci laoških civilizacija leže u velikim kamenim teglama. Njihova priča uklesana za vrijeme kamenog i metalnog doba zadala je arheolozima nov zadatak.

Duboko u šumama jugoistočne Azije leži misterija stara jedan milenijum, arheolozima poznata tek od nedavno.

Više od 100 hiljadugodišnjih „tegli” od masivnog kamena otkriveno je na više od 15 mjesta u državi Laos, a smatra se da su služile za sahranjivanje mrtvih. Još uvijek se ne može sa sigurnošću reći čemu su služili ovi ćupovi, kao i ko ih je donio na ovo mjesto.

„Ovu teritoriju posjećivali su samo povremeno lovci na tigrove, a sada kada smo razotkrili njihove tragove, cilj nam je da steknemo jasniju sliku o njihovoj kulturi i načinu sahranjivanja”, rekao je student doktorskih studija, Nikolas Skopal, za IFL science.

Istraživači sa Australijskog Nacionalnog Univerziteta iskopali su 137 kamenih tegli zajedno sa intrigantnim, rezbarenim diskovima oko njih, za koje se smatra da su korišćeni kao oznake za mjesto ukopa. Međutim, priču dodatno komplikuju diskovi postavljeni licem nadole.

„Dekorativni geometrijski oblici ili životinje misterija su za sebe. Nepoznat je razlog iz kog su neki diskovi rezbareni jednim, a drugi drugim motivima ”, dodao je arheolog Dagald O’Rejli.

Pored tegli, koje svjedoče o Metalnom dobu, naučnici su pronašli dekorativne keramičke predmete, staklene perle, metalni alat i alat korišćen za izradu odjeće, kao i druge, manje verzije tegli koje su sahranjivali uz mrtve, unutar velikih kamenih tegli. 

Vjeruje se da je sahranjivanje u ćupovima bilo karakteristično za period 900. godine p.n.e. i da je takva praksa primenjivana do 17. vijeka nove ere. Mrtvi su u savijenom položaju sahranjivani unutar kamena ili kamenih ćupova, položeni zajedno sa ličnim stvarima. U mnogim drevnim kulturama smrt je viđena kao postepeni prijelaz iz živih u mrtve, pa su tijela pokojnika izlagana tako da porodica može da iskaže poštovanje prema procesu razlaganja. Nakon izvjesnog vremena tijelo bi pokopali u kamenoj tegli, pa je ovo bio vid sekundarnog sahranjivanja.

Ovi drevni grobovi pronalaženi su duž zemalja istočne strane svijeta – od Indije i Indonezije preko Libana do Filipina i Egipta.

National Geographic

Slične objave

Elton Džon tokom koncerta oštro osudio Veliku Britaniju!

Igor Mudrinić

Intelektom osvajaju sve: 5 najpametnijih horoskopskih znakova!

V.R.

Dadilja koja je radila u 100 porodica otkriva najveće greške roditelja

Igor Mudrinić

Ostavite komentar