Region Vijesti

Mogu li Merkelova i Makron da spasu dijalog?

Tačno mesec dana ostalo je do sastanka lidera regiona u Parizu.

Kako piše “Blic”, nakon ovonedeljnih nemilih scena nasilja i upada jedinica ROSU na sever Kosova povratak za pregovarački sto iz dana u dan izgleda sve dalji.

U tekstu se postavlja pitanje hoće li se 1. jula dogoditi nešto krucijalno u francuskoj prestonici, da li će neko od evropskih zvaničnika izaći s konkretnim predlogom kosovskog problema ili se samo očekuje još jedno “tresla se gora, rodio se miš”.

Sastanak će biti održan u svetlu još većih tenzija na severu Kosova, provokacija albanskih političara i odsustva volje vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije, napominje list.

Podseća i da je Zapad pokusao prošlog meseca da izvrši pritisak na dve strane i da na sastanku lidera regiona u Berlinu “razmrsi decenijama mršen kosovski čvor”.

Ipak, čini se da dobre volje nema, ocenjuje “Blic”.

List navodi i da stvar dodatno komplikuju izbori za evropske instiucije, pa je Kosovo u planu evropskih zvaničnika izgubilo primat.

Sastanak lidera regiona u Parizu, zakazan za 1. juli, kako se navodi, pod znakom je pitanja i zbog sukoba nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog različitih pogleda na to ko treba da budu kandidati za evropske institucije.

Slične objave

Četiri tigra ubila trenera u cirkusu

M.

Tužilaštvo BiH formiralo predmet

M.

Poljoprivreda za 21. vijek

Igor Mudrinić

Ostavite komentar