Svijet Vijesti

Počeli izbori za Evropski parlament, SDSS prvi put samostalno izlazi

U Hrvatskoj se danas održavaju treći po redu izbori za Evropski parlament, na kojima prvi put samostalno izlazi Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS).

Glasački dan počeo je u 7.00 časova otvaranjem birališta, a trajaće do 19.00 časova.

Pravo glasa ima 3.831.389 birača, od kojih sa prebivalištem u Hrvatskoj 3.677.031, dok se u dijaspori za glasanje registrovalo 154.358 birača, od čega najviše u BiH.

Ukupno ima 6.545 biračkih mjesta, od čega 115 u inostranstvu.

Hrvatski državljani biraju 12 poslanika u Hrvatskoj i u 46 država, a pravo glasa imaju i Srbi koji imaju hrvatske dokumente.

Na 33 liste, koje u Hrvatskoj izlaze na izbore za Evropski parlament, nalazi se 396 kandidata.

Listu SDSS predvodi predsjednik stranke Milorad Pupovac. Procjenjuje se da je SDSS za osvajanje jednog mandata potrebno oko 60.000 glasova. To bi bilo prvi put u istoriji da bi i Srbi mogli imati svog predstavnika u Evropskom parlamentu.
Na posljednjim evropskim izborima Pupovac se kandovao na koalicionoj listi SDP i HNS.

Kandidati SDSS, osim glasova Srba iz Hrvatske, očekuju i podršku građana Srbije i Republike Srpske, koji imaju hrvatska dokumenta.

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da se za izbore za Evopski parlament registrovalo oko 15.000 lica u Beogradu i oko 20.000 u Subotici.

Iz Komeserijata za izbjeglice i migracije Srbije ranije je saopšteno da hrvatski državljani u Srbiji mogu da glasaju na biračkim mjestima u prostorijama Konzularne kancelarije Ambasade Hrvatske u Beogradu i Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici.

Osim u Hrvatskoj, izbori za Evropski parlament danas se održavaju u još 20 država EU.

Hrvatskoj od 705 mandata u Evropskom parlamentu pripada 12 mjesta – jedno više od raspodjele koja je važila prije Bregzita.

Slične objave

Eksplozija u fabrici pesticida, 44 mrtvih, povređeno 600

M.

Boris Džonson predložio regulisanje statusa ilegalnih imigranata

D V

Fronteks sve bliži srpskoj granici

M.

Ostavite komentar