Republika Srpska / BiH Vijesti

Za koga radi Vlada Srpske?

– Dok većinski državne termoelektrane grcaju u milionskim gubicima, „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“, u vlasništvu srpskog biznismena Vuka Hamovića, samo je prošle godine napravio dobit od 39,9 miliona KM, saznaje portal CAPITAL. Dobrim poslovnim rezultatima TE „Stanari“ vjerovatno su doprinijele i odluke Vlade RS koja je u više navrata izlazila u susret zahtjevima te kompanije.

Termoelektrana „Stanari“ lani je samo nastavila pozitivne pokazatelje iz 2017. godine, koja je ujedno bila i prva godina njenog punog komercijalnog rada. Tada je dobit „EFT RiTE Stanari“ iznosila 36 miliona KM.

Ukupni prihodi EFT lani su iznosili 196,4 miliona KM i povećani su 5,6 miliona u odnosu na godinu ranije. Lani su povećali i broj radnika i to sa 813 na 855.

Za razliku od jedine privatne termoelektrane u Srpskoj, dvije TE u državnom vlasništvu, koje su mnogo starije, bilježe daleko lošije rezultate.

TE „Gacko“ je prošlu godinu završila u plusu od 1,9 miliona KM, ali su ogromni gubici koji su napravljeni ranijih godina i dalje su prisutni, tako da je akumulirani gubitak preduzeća na kraju 2018. iznosio 13,8 miliona KM. Termoelektrana „Ugljevik“ lani je imala gubitak od 3,2 miliona KM. Ove dvije termoelektrane zapošljavaju čak 3.950 radnika.

Dobrim poslovnim rezultatima TE „Stanari“ vjerovatno su doprinijele i odluke Vlade RS koja je u više navrata izlazila u susret zahtjevima te kompanije.

Posljednju takvu odluku Vlada RS je donijela početkom ove godine kada je Hamoviću produžila koncesiju za izgradnju i korišćenje termoelektrane (TE) “Stanari”, kao i za eksploataciju uglja i vode. Njegovoj firmi EFT odobreno je da na potencijalima Srpske ubire profit do maja 2055. godine.

Prije toga, 2016. godine, ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić je izmijenio Pravilnik o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u RS kojima je pojedinim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja, dok je naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje drastično smanjio, o čemu smo pisali u tekstu Đokić se u ime RS odrekao 100 miliona KM u korist EFT-a.

(Capital)

Slične objave

Snimak eksplozije u Rusiji: “Pečurka” kao kod atomske bombe

M.

PANIKA U BRISELU: Evakuacija zbog prijetnje bombom

M.

Dvije osobe se utopile u Savi?

M.

Ostavite komentar