Svijet Vijesti

Šta je Putin rekao Angeli i Makronu?

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sinoć a nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Teme razgovora svetskih zvaničnika bile su: Ukrajina, Iran, Sirija, parlamentarna skupština Saveta Evrope, SB UN, a Putin, Merkelova i makron razgovarali su telefonom preneo je Tass.

Putin je, prema navodima te agencije, rekao da je bio zbunjen odbijanjem određenih zemalja da na sednici Saveta bezbednosti UN diskutuju o ukrajinskom zakonu o jeziku koji krši sporauzum iz Minska i međunarodnu obavezu Kijeva da štiti jezike nacionalnih manjina.

On im je skrenuo pažnju da je zakon koji je nedavno usvojila ukrajinska vlada diskriminatorski.

Putin, Merkelova i Makron razgovarali su i o situaciji s ruskom delegacijom koja nema pravo glasa u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, i tom prilikom Putin je izrazio nadu da će, budući da je Francuska preuzela predsedavanje toj organizaciji, prava ruske delegacije biti obnovljena.

Troje državnika je razgovaralo i o situaciji u Siriji, pre svega o kršenju primirja u Idlibu, a Putin ih je informisao o zajedničkim naporima Rusije i Turske da stabilizuju situaciju na severozapadu te zemlje, zaštite civile i neutralizuju pretnje terorista.

Jedna od tema razgovora bila je i situacija u Ukrajini nakon izbora Volodimira Zelenskog za predsednika. “Razgovarali su o situaciji u Ukrajini, s obzirom na propalu politiku administracije Petra Porošenka i promenu državnog rukovodstva u Ukrajini”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Putin je tokom razgovora još jednom ponovio da je prioritet sprovodjenje zakona o posebnom statusu za odredjena područja regiona Donjeck i Lugansk.

Putin, Merkelova i Makron razgovarali su i o Iranu i složili se da treba da ostanu posvećeni trgovinsko-ekonomskoj saradnji sa tom zemljom. Oni su se složili i da treba očuvati nuklearni sporazum sa Iranom, ocenivši da je on ključni faktor za ožčuvanje međunarodne stabilnosti i bezbednosti.

Slične objave

POLICIJA DOZVOLILA OKUPLJANJE, ALI NE NA TRGU Stanivuković: Da mogu poslali bi nas na Manjaču

M.

Oluja izazvala poplavu u Solunu

M.

Srušio se avion “boing 737 MAX”, u njemu je bilo 157 ljudi

V.R.

Ostavite komentar