Auto-moto Ostalo

Volkswagen predstavio hibridni sistem novog Golfa

Volkswagen je iskoristio bečki Vienna Motor Symposium za predstavljanje jednog od hibridnih pogonskih sklopova koji će se naći u ponudi nove generacije modela Golf. Tačnije, reč je o tzv. blagom hibridu s 48-voltnim električnim sistemom.

Nemački proizvođač navodi da je reč o pogonskom sistemu opremljenom s 48V litijum-jonskom baterijom i s 48V i kaišem pokretanim elektropokretačem-generatorom koji će biti uparen s električnim motorom. Potonji omogućava prikupljanje energije, ali služi i kao booster.

U funkciji prikupljanja energije električni motor pretvara kinetičku energiju u električnu. Ta energija se kasnije upotrebljava za “električnu pomoć” klasičnom motoru prilikom ubrzavanja.

Ovaj blagi hibridni sistem takođe isključuje motor s unutrašnjim sagorevanjem čim vozač pomeri nogu s papučice gasa. Iz Volkswagena kažu da se motor “uključuje i isključuje bez odlaganja” kao i da taj proces proizvodi minimalne vibracije. Drugim rečima, vozač to ne bi trebalo ni da oseti. Zahvaljujući ovakvom rešenju, Golf će uštedeti oko 0,4 l goriva na svakih 100 km.

U početku prodaje ovaj sistem će biti ponuđen s 1,0 i 1,5 liatrskim EA211 motorima koji su upareni s automatskim DSG menjačima. Sistem će se zatim postupno proširiti na druge motore i modele.

Iako će blagi hibridni sistem poboljšati potrošnju goriva i smanjiti emisiju štetnih gasova, u Volkswagenu ističu da je “najefikasniji način smanjenja emisija CO2 proširenje upotrebe električnih vozila”.

Izvor: Autonet

Slične objave

Citroën C3 Aircross postao pravi prodajni hit

D V

Lotus želi da vlada superautomobilima – zapošljava 200 inženjera

D V

Škoda Scala novi član flote Hitne službe Velike Britanije

V.R.

Ostavite komentar