Region Vijesti

Autoputem na more – brzo i bezbjedno

Od Horgoša do Preševa auto-putem. Na to se čekalo decenijama, a gotovo da nije bilo političara koji nije obećavao da će se na omiljeno srpsko more, u Grčku, za vreme njihovog mandata ići bezbednije i brže. Taj cilj ostvaren je danas. Tačno u 20 sati biće otvorena deonica koja prolazi kroz Grdeličku klisuru.

Grdelička klisura je konačno savladana. Čak 3.500 radnika na južnom kraku Koridora 10 radilo je danonoćno, u svim vremenskim uslovima.

Na deonici dugoj 26,3 kilometra gradili su se mostovi, vijadukti, petlje, galerije. Probijali su se tuneli, stabilizovale kosine koje su zadale najviše problema.

Radovi na kosinama biće nastavljeni i narednih nekoliko meseci, ali to neće uticati na saobraćaj.

Ovaj auto-put povezuje sever i jug Srbije, a meštani sa oba kraja imaju ista očekivanja – da se putuje kraće, brže, bezbednije.

“Neće biti više uskog grla, uvek je bio problem da se prođe kroz Grdeličku klisuru”, rekao je za RTS jedan od građana kojeg je obradovala vest o puštanju saobraćaja kroz ovu deonicu.

Novi auto-put od velikog je značaja ne samo za putnički, već i za robni saobraćaj.

Kod najvišeg i najlepšeg mosta Vrla u 18.30 počinje svečana ceremonija na kojoj će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uslediće vožnja kroz najduži i najsavremeniji tunel Manajle (1.800 metara), koji je građen po nemačkim standardima.

Otvaranju deonice prisustvovaće i predstavnici diplomatskog kora, Vlade Republike Srbije, a očekuje se da gosti budu i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Završetak istočnog kraka trebalo bi da bude na leto, kada će ceo Koridor 10, glavni međunarodni putni pravac kroz Srbiju, biti konačno završen.

Prema podacima “Puteva Srbije”, u 2018. godini je Koridorom 10 i Koridorom 11 prošlo ukupno 53 miliona putnika.

(RTS)

Slične objave

Zapadnu Evropu očekuje novi talas vrućine ove sedmice

D V

“Ulazak u NATO nije nikakav preduslov za članstvo u Evropskoj Uniji”

D V

Istinomjer: Mnogo obećali, malo ostvarili

M.

Ostavite komentar