Republika Srpska / BiH Vijesti

Građani sabiraju štetu u Banjaluci

Vodostaji rijeka u Banjaluci se konstantno povlače, a građani već sabiraju štetu po banjalučkim naseljima. Najgore su prošli oni čije se kuće nalaze odmah uz Vrbanju.

Senadinu Haliloviću iz Debeljaka su i ove poplave donijele metar vode u porodičnu kuću. Trenutno čisti smeće koje je Vrbanja donijela u dvorište, a kako kaže, da nije bilo komšija pitanje je šta bi bilo sa njim i suprugom.

U Donjoj Česmi voda ovaj put nije stigla do kuća. Ali sporni nasip u ovom banjalučkom naselju se na jednom dijelu odronio, što predstavlja opasnost u situacijama obilnih padavina.

Prema tvrdnjama mještana Česme, još niko iz gradske uprave nije bio na terenu, a situacija je alarmantna. Nasip puca, kako kažu, na svim mjestima, a ukoliko bi opet došlo do rasta vodostaja Vrbasa i Vrbanje, nasip bi bio probijen, a samim tim bi bilo potopljeno do krova i 150 kuća u Donjoj Česmi.

Mještani banjalučkog naselja Derviši nemaju problem s nasipom, ali imaju sa ulijevanjem rijeke Široke u Vrbas koja je i ovaj put ušla u kuće. Zlatko Blažević nije stigao da uradi procjenu štete, ali voda koja je u kući dostizala pola metra mu je uništila sve.

Blažević kaže da mu je već dolazila Komisija za procjenu štete te da su popisali sve što je uništeno. Urađena je i deratizacija i dezinfekcija kuće. Iz gradske uprave nemaju još procjenu kompletne štete, ali prema riječima gradonačelnika Banjaluke, najgore stanje je na saobraćajnicama.

Šteta u Banjaluci usljed poplava od 12. do 14. maja se procjenjuje u 25 gradskih i prigradskih naselja. Dvije komisije su na terenu, jedna koja procjenjuje štetu na stambenim i pomoćnim objektima, a druga na poljoprivrednim gazdinstvima.

BN TV

Slične objave

Migrantska tuga na ulicama Tuzle

D V

Ukinuta kazna zatvora od 12 godina Jerki Ivankoviću Lijanoviću

M.

Sukob policije i demonstranata u Parizu, ispaljen suzavac

V.R.

Ostavite komentar