Hrana i zdravlje

Nema te količine kvarcovanja koja može biti bezbijedna po vašu kožu

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože – melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kome ultraljubičasto svjetlo za kvarcovanje može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promjena na koži.

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata oboljelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorije – naučnici su procijenili da se melanom pojavljuje 10 godina ranije kod pacijenata koji su koristili solarijume.

Genske mutacije povezane sa melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju sa 28 odsto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.

“Nema količine kvarcovanja koja je bezbijedna”, kaže autorka istraživanja doktorka Toni Barbidž sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.

“Mnogi naši pacijenti kažu da su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i spriječili da izgore na suncu”, kazala je dr Barbidž.

“Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima, što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume”, dodala je ona.

Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svjetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK, kaže dr Barbidž. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se s vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vrijeme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

 

Super zena

Slične objave

Evo zbog čega nemate ten kakav biste željeli

Igor Mudrinić

Kada bi trebalo kod ljekara zbog bola u leđima?

V.R.

#ScrewTheScale: trend koji je pokazao srednji prst mršavljenju!

J K

Ostavite komentar